Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kaj bi politika brez dragih zunanjih svetovalcev

Francoski podružnici ameriške svetovalne agencije očitajo davčno utajo, macronistom pa premočno odvisnost od nje.
Afera McKinseygate je izbruhnila, ko je sredi marca francoski senat objavil poročilo, v katerem je navedeno, kako zelo so aktualna vlada in druge javne službe odvisne od ameriške svetovalne agencije.

FOTO: Charles Platiau/Reuters
Afera McKinseygate je izbruhnila, ko je sredi marca francoski senat objavil poročilo, v katerem je navedeno, kako zelo so aktualna vlada in druge javne službe odvisne od ameriške svetovalne agencije. FOTO: Charles Platiau/Reuters
6. 4. 2022 | 04:00
6. 4. 2022 | 10:27
5:36

V nadaljevanju preberite: 

Kaj sploh še zna in počne politika, ko pa se toliko in za tako velik denar zateka k zasebnim svetovalnim agencijam? Vprašanje, ki lahko zveni populistično in kot predvolilna past, v zadnjem času bega Francoze, kajti politiko in medije je stresla afera McKinsey. Povezana je z macronistično politiko in svetovalnimi storitvami, ki jih ta naroča v francoski podružnici ameriške agencije McKinsey.

Afero McKinsey ali McKinseygate je v grobem mogoče orisati takole: ameriški svetovalni agenciji, ki deluje po vsem svetu, tudi na Elizejskih poljanah, očitajo davčno utajo, macronistom pa pretesno sodelovanje z njo – in posledično preveč zapravljanja davkoplačevalskega denarja. Za nekatere volivce bi škandal lahko bil predvolilno prelomen, za mnoge ga sploh ni.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine