Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Južna Koreja se vse bolj obrača proti EU

Vodstvo v Seulu si želi povečati raznovrstnost trga pa tudi pluralizem dialogov.
Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na povabilo južnokorejskega zunanjega ministra Čung Eui Jonga (na fotografiji) na delovnem obisku v Južni Koreji. FOTO: Reuters
Minister za zunanje zadeve Anže Logar je na povabilo južnokorejskega zunanjega ministra Čung Eui Jonga (na fotografiji) na delovnem obisku v Južni Koreji. FOTO: Reuters
7. 6. 2021 | 06:05
5:50

V nadaljevanju preberite:


Zunanji minister Anže Logar preživlja prve dneve tega tedna v Južni Koreji. Njegov delovni obisk sovpada s časom, ko se potrjuje gospodarska moč te države in njena zainteresiranost za širšo navzočnost na območju Evropske unije.

Južnokorejska banka je konec prejšnjega meseca napoved gospodarske rasti za letos revidirala na štiri odstotke, pri čemer je upoštevala hitro okrevanje izvoza in korporativnih naložb ter dobre novice s področja zasebne porabe in zaposlovanja. Južna Koreja je z gospodarstvom, vrednim 1800 milijard dolarjev, in bruto domačim proizvodom na prebivalca, ki znaša 35.000 dolarjev, četrta največja gospodarska sila Azije.

V času, ko se po pandemiji ugotavlja škoda, ki jo za seboj pušča koronavirus, se je država celo uvrstila med peščico tistih, ki jim bo že letos uspelo stopnjo rasti vrniti na raven, s kakršno se je ponašala pred pandemijo. Banka Koreje je že februarja napovedala, da bo znašala letošnja rast tri odstotke, ko se je aprila izvoz v primerjavi z lani povečal za 41 odstotkov, pa so te napovedi popravili. In to predvsem, ker je južnokorejski izvoz spodbudilo veliko globalno povpraševanje po polizdelkih in avtomobilih, ki bo še nekaj časa ostalo nezapolnjeno.
 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine