Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Za Libanon bodo Francozi in Nemci namenili skoraj 200 milijonov evrov pomoči

Cilj mednarodne konference v Parizu za to bližnjevzhodno državo je zbrati pol milijarde evrov pomoči.
Libanon, begunsko taborišče Šatila FOTO: Boštjan Videmšek
Libanon, begunsko taborišče Šatila FOTO: Boštjan Videmšek
STA
24. 10. 2024 | 07:30
24. 10. 2024 | 12:41
6:36

V Parizu se je danes začela konferenca za podporo Libanonu, katere cilj je zbrati pol milijarde evrov pomoči za to bližnjevzhodno državo, kjer potekajo okrepljeni spopadi med izraelsko vojsko in tamkajšnjim šiitskim gibanjem Hezbolah. Francija je državi obljubila sto milijonov, Nemčija pa 96 milijonov evrov pomoči.

»Ta država, prijateljica Francije, je na robu prepada,« je v objavi na omrežju X pred začetkom konference zapisal francoski zunanji minister Jean-Noël Barrot. »Naša dolžnost je, da ukrepamo,« je pojasnil odločitev Francije, da organizira mednarodno konferenco za pomoč Libanonu.

Dodal je še, da je Pariz pripravil tudi konkretne predloge za čim hitrejšo prekinitev ognja v bližnjevzhodni državi.

Francija bo k cilju 500 milijonov evrov, ki naj bi bili namenjeni zlasti za pomoč razseljenim prebivalcem Libanona, prispevala sto milijonov evrov, je nato ob začetku konference povedal predsednik države Emmanuel Macron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojna se mora končati čim prej, je še poudaril Macron, ki se je danes tudi dvostransko sestal z libanonskim premierom Nadžibom Mikatijem.

Sredi sovražnosti med Hezbolahom in izraelskimi silami, v soseski Hamra v Bejrutu FOTO: Yara Nardi/Reuters
Sredi sovražnosti med Hezbolahom in izraelskimi silami, v soseski Hamra v Bejrutu FOTO: Yara Nardi/Reuters

96 milijonov evrov pomoči pa so Libanonu obljubili v Berlinu, in sicer na današnji konferenci o podpori Libanonu za pomoč pri reševanju krize v Libanonu, je sporočilo nemško zunanje ministrstvo, ki je pred tem danes razkrilo, da je Nemčija od avgusta letos znatno povečala število izdanih dovoljenj za izvoz orožja v Izrael. Odtlej naj bi odobrili za dobrih 94 milijonov evrov dovoljenj.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ob robu konference sporočila, da bo 36 milijonov evrov namenjenih humanitarni pomoči, 60 milijonov pa razvojnemu sodelovanju. Sredstva bodo posredovali agencijam ZN in nevladnim organizacijam, med njimi nemškemu Rdečemu križu, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Izrael v eni sami noči sedemnajstkrat napadel Bejrut

Izraelska vojska je ponoči silovito napadla Bejrut in v najmanj 17 zračnih napadih porušila šest stavb, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Šlo je za enega najsilovitejših valov tovrstnih napadov, odkar je Izrael pred skoraj natanko mesecem dni okrepil napade na Libanon. Pri tem so izraelske sile napadle tudi cilje v Siriji.

Izraelska vojska je ponoči izvedla najmanj 17 napadov na južna predmestja Bejruta, ki jih je libanonska državna tiskovna agencija NNA označila za »najsilovitejše napade na tem območju od začetka vojne«, navaja AFP.

image_alt
Eksodus iz južnega Libanona, etnično čiščenje na severu Gaze

V predmestju Lajlaki je bilo uničenih šest stavb, med njimi več stanovanjskih, izbruhnili so tudi požari. Izraelska vojska je po navedbah AFP za to območje v Bejrutu izdala poziv k evakuaciji v arabskem jeziku, kmalu zatem je odjeknilo več eksplozij.

Razseljeni otroci in prostovoljci v Bejrutu FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters
Razseljeni otroci in prostovoljci v Bejrutu FOTO: Louisa Gouliamaki/Reuters

Brez opozoril ali pozivov k evakuaciji pa so izraelske sile napadle še eno območje v južnem delu Bejruta, kjer je bila po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje ubita najmanj ena oseba, več je ranjenih. Tarča so bili domnevno prostori proiranske televizijske mreže, ki pa so bili že pred tem izpraznjeni.

Odkar je Izrael pred mesecem dni okrepil napade na Libanon in na obmejnih območjih zaostril spopade z gibanjem Hezbolah, je bilo v Libanonu skupno ubitih najmanj 1580 ljudi, kažejo podatki libanonskega ministrstva za zdravje, ki jih je povzela AFP.

image_alt
Netanjahu obtožil Hezbolah, da ga je skušal ubiti

O novih izraelskih napadih so medtem davi poročali tudi v Siriji – v zračnih napadih na stanovanjsko stavbo v Damasku in vojaške cilje v mestu Homs je bila ubita najmanj ena oseba, še sedem je ranjenih.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine