Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izraelska letala spet raketirala Gazo, ubitih že 192 ljudi

Po palestinskih navedbah je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 42 ljudi.
Izraelska letala so ponoči znova izvedla množične napade na cilje na območju Gaze. FOTO: Anas Baba/Afp
Izraelska letala so ponoči znova izvedla množične napade na cilje na območju Gaze. FOTO: Anas Baba/Afp
STA
17. 5. 2021 | 08:00
17. 5. 2021 | 09:05
2:58
Izraelska letala so ponoči znova izvedla množične napade na cilje na območju Gaze, od koder so proti izraelskim mestom poletele nove rakete. Izraelska vojska je sporočila, da je znova napadla hiše poveljnikov palestinskega gibanja Hamas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub mednarodnim pozivom k prekinitvi ognja spopadi ne ponehajo. Po navedbah izraelske vojske so ponoči napadli hiše devetih visokih predstavnikov Hamasa, v katerih naj bi bila tudi skladišča orožja.

FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters
FOTO: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters


Skupaj je bilo v tednu dni spopadov v Gazi napadenih več kot 1500 ciljev, je v nedeljo sporočil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Zatrdil je tudi, da se bodo izraelski napadi nadaljevali s polno silo.

Minula nedelja je bila sicer najhujša doslej. Po palestinskih navedbah je bilo v izraelskih napadih v Gazi ubitih najmanj 42 ljudi, skupaj doslej že 192. Izraelska vojska pa je sporočila, da je Hamas, ki ga imajo v Izraelu in tudi na Zahodu za teroristično organizacijo, od prejšnjega ponedeljka na izraelske cilje izstrelil okoli 3100 raket. Skupaj je bilo pri tem ubitih deset ljudi, več sto pa ranjenih.

FOTO: Bashar Taleb/Afp
FOTO: Bashar Taleb/Afp


Palestinski veleposlanik obsodil slovensko izobešanje izraelske zastave


Palestinski veleposlanik Salahem Abdel Šafi je za časnik Dnevnik izrazil ogorčenje, ker je slovenska vlada sredi spopadov na Bližnjem vzhodu v znak solidarnosti z Izraelom ob slovenski in evropski izobesila tudi izraelsko zastavo. Izkazovanje sočutja žrtvam le ene strani je rasizem, je ocenil veleposlanik, pristojen za Slovenijo.

»o je nezaslišano in zelo skrb vzbujajoče. To je razkazovanje enostranske, rekel bi celo rasistične politike. S tem se namreč izraža sočutje z žrtvami le na eni strani, žrtve na drugi strani pa se ignorira,«T je dejal palestinski veleposlanik v odzivu na petkovo odločitev slovenske vlade. Enako sta se sicer odločili tudi vladi na Dunaju in v Pragi.
 

V Montrealu spopadi med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki


V več kanadskih mestih so v nedeljo potekali protesti v podporo Palestincem, v Montrealu pa so se zbrali tudi podporniki Izraela. Prišlo je do spopadov med proizraelskimi in propalestinskimi protestniki, ki jih je montrealska policija prekinila tudi z uporabo solzivca.

Kanadski premier Justin Trudeau je nasilje na protestih v Montrealu obsodil. Kot je izpostavil v tvitu, je pomembna pravica do mirnega združevanja in svobode izražanja, a hkrati niso sprejemljivi antisemitizem, islamofobija ter kakršnokoli sovraštvo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine