Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izključna cona čaka le še na potrditev v saboru

Vlada Andreja Plenkovića potrdila predlog o razglasitvi izključne gospodarske cone na Jadranu.
Vlada Andreja Plenkovića je potrdila izključno gospodarsko cono, zdaj je na vrsti še sabor. FOTO: Olivier Matthys/Reuters
Vlada Andreja Plenkovića je potrdila izključno gospodarsko cono, zdaj je na vrsti še sabor. FOTO: Olivier Matthys/Reuters
14. 12. 2020 | 18:07
14. 12. 2020 | 18:07
3:27
Hrvaška bo izključno gospodarsko cono na Jadranu razglasila do konca leta. Po današnji potrditvi na vladi, ki jo vodi Andrej Plenković, bo predlog zdaj romal v sabor, kjer naj bi poslanci predvidoma že do konca tega tedna dodali piko na »i« oziroma politično potrditev razglasitve.

Plenković je že konec minulega tedna na twitterju sporočil, da je v zvezi s hrvaško namero o razglasitvi izključne gospodarske cone (IGC) opravil posvetovanja s slovenskim in italijanskim kolegom, Janezom Janšo in Giuseppejem Contejem. Napovedal je, da bo vlada »sprejela poročilo o procesu posvetovanj in predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone«. Izključno gospodarsko cono na Jadranu namerava razglasiti tudi Italija, s čimer je v soboto premiera Janšo, kot je ta sporočil na twitterju, po telefonu obvestil Conte.

image_alt
Zadnji žebelj v slovensko ribiško krsto


Prva obljuba leta 2016


Hrvaška se sicer že nekaj časa pripravlja na razglasitev IGC. Leta 2016, ko je Andrej Plenković prevzel vodenje vlade po takratnih parlamentarnih volitvah, je bila prav razprava o morju prva vsebinska točka prve seje nove hrvaške vlade. Ministrska razprava o gospodarski coni v Jadranskem morju je bila takrat, prav zaradi vnaprejšnjega določanja morske meje, predvsem nova obljuba nove hrvaške vlade o zavrnitvi podpisanega in v parlamentu sprejetega arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

image_alt
Vlada zaspala pri reševanju mejnega vprašanja


Plenković je, kot se je izvedelo, na uvodnem sestanku svojega kabineta ministru za zunanje in evropske zadeve naložil, naj začne konzultacije s kolegi v vladah držav Evropske unije in evropsko vlado v Bruslju o zaščiti hrvaških interesov v Jadranskem morju. In točko je na dnevni red prav zaradi pomembnosti uvrstil takoj po svojem poročilu o poteku seje evropskega sveta ter sporočilu, da se bo takratna predsednica države Kolinda Grabar Kitarović udeležila pokopa nasilno ubitih žrtev Hude jame. Takoj potem je vlada naročila zunanjemu ministru, naj opravi vse potrebne diplomatske aktivnosti, povezane z Jadranskim morjem.

Zdaj, štiri leta pozneje, je Plenković le nekaj mesecev po ponovni izvolitvi na letošnjih julijskih parlamentarnih volitvah, sporočil, da je vlada predlog odločitve o razglasitvi izključne gospodarske cone na Jadranu potrdila in ga poslala v sabor.


Zaradi ugleda Slovenije


Predsednik največje opozicijske stranke Peđa Grbin je povedal, da bo SDP predlog o razglasitvi izključne gospodarske cone podprla, saj se v ribiški politiki nič ne spreminja, zakaj pa vlada Andreja Plenkovića to razglaša prav zdaj, pa je po njegovem mnenju treba vprašati vlado. Predsednik sabora Gordan Jandroković (HDZ) je izrazil upanje, »da s slovenske strani ne bo nobenih težav in ugovorov«.

Premier Janez Janša je danes v državnem zboru, ko je odgovarjal Luki Mescu na vprašanje o »zavoženi slovenski zunanji politiki«, poudaril, da imata Italija in Hrvaška pravico do razglasitve izključno gospodarske cone v Jadranu. Samo zaradi »našega ugleda« in zaradi njune dobre volje pa da sta Slovenijo povabili na pogovore.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine