Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Južna Osetija v napovedala referendum o priključitvi Rusiji v juliju

V članku povzemamo relevantne informacije o dogajanju v Ukrajini na 79. dan vojne.
V Donecku potekajo spopadi. FOTO: Jorge Silva/Reuters
V Donecku potekajo spopadi. FOTO: Jorge Silva/Reuters
L. Z., M. B., STA
13. 5. 2022 | 09:45
13. 5. 2022 | 21:00
7:28

21.00 Južna Osetija referendum o priključitvi Rusiji napovedala za julij

Vodja samooklicane proruske republike Južna Osetija Anatolij Bibilov je danes napovedal, da bodo 17. julija izvedli referendum o priključitvi Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija že od leta 2008 priznava neodvisnost te republike, ki se nahaja znotraj mednarodno priznanih meja Gruzije.

Bibilov je v sporočilu za javnost ob odloku o referendumu svojo odločitev utemeljil z zgodovinskimi aspiracijami tamkajšnjega prebivalstva po pridružitvi Rusiji. Južna Osetija in Abhazija sta bili jabolko spora med Gruzijo in Rusijo v vojni leta 2008. Po vojaškem porazu Gruzije sta republiki obdržali svojo de facto samostojnost, Moskva pa je tudi formalno priznala njuno neodvisnost.

Napoved referenduma o priključitvi Južne Osetije Rusiji sledi podobnim napovedim predstavnikov proruskih oblasti v Ukrajini, kjer se tudi pojavljajo pozivi k priključitvam regij Doneck, Lugansk in Herson Ruski federaciji.

Spopadi v Ukrajini imajo mednarodne posledice. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP
Spopadi v Ukrajini imajo mednarodne posledice. FOTO: Dimitar Dilkoff/AFP

18.30 Rusija bo v soboto ustavila dobavo elektrike Finski

Rusija bo v soboto ustavila dobavo elektrike Finski, so danes sporočili v finski podružnici ruskega državnega energetskega holdinga Inter RAO. Novico so potrdili pri finskem operaterju električnega omrežja Fingrid, poroča ruska tiskovna agencija Tass. »Prisiljeni smo ustaviti uvoz elektrike od 14. maja dalje,« so zapisali pri RAO Nordic. Pri podružnici so še dodali, da so to odločitev sprejeli zaradi težav pri prejemanju plačil za uvoženo elektriko iz Rusije.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer danes zanikal četrtkovo poročanje nekaterih finskih medijev, da naj bi rusko energetsko podjetje Gazprom v odziv na finsko približevanje Natu ustavilo dobavo plina tej nordijski državi. 

16.00 Strah pred pomanjkanjem pšenice

Ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solski je danes izrazil bojazen, da bi lahko zaradi ruske agresije proti Ukrajini nastale velike izgube pri letošnji žetvi pšenice. Nemški kmetijski minister Cem Özdemir pa je na srečanju kmetijskih ministrov G7 Rusiji očital, da z blokado izvoza pšenice iz Ukrajine uporablja lakoto kot orožje.

10.20  V spopadih na vzhodu Ukrajine ubitih več civilistov

V hudih spopadih med ruskimi in ukrajinskimi enotami v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj pet civilistov. Ruske sile danes nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolju, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ruske sile krepijo napade tudi na vzhodu Ukrajine, kjer se poskušajo prebiti do Slovjanska in Kramatorska ter obkoliti ukrajinsko vojsko na črti med separatističnima območjema Doneck in Lugansk, je po poročanju BBC sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Ruske sile danes nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Ruske sile danes nadaljujejo letalske napade na oblegano jeklarno Azovstal v Mariupolju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

V spopadih v Donecku je bilo ubitih več civilistov, štirje v krajih Novoselivka, Avdivka in Liman, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po podatkih Združenih narodov je bilo od začetka vojne ubitih več kot 3500 civilistov, vendar organizacija domneva, da je število žrtev veliko večje.

Ruska vojska danes nadaljuje raketiranje jeklarniškega kompleksa Azovstal. »Moskva za vzpostavitev popolnega nadzora nad mestom in zatrtje odpora ukrajinskih branilcev uporablja letala za napade na strateške cilje, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Ruske sile se med obstreljevanjem z granatami poskušajo prebiti do osrednjega dela kompleksa,« poroča ukrajinska tiskovna agencija Unian.

Oblasti v Kijevu so medtem sporočile, da se začenja nov krog pogovorov o evakuaciji ukrajinskih borcev iz Azovstala.

Kijev želi podpisati dokument, ki določa postopek evakuacije iz jeklarne Azovstal v Mariupolju, je po poročanju časnika Ukrajinska pravda v četrtek sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Po njenih navedbah je v predorih pod industrijskim kompleksom še več kot tisoč vojakov.

»Želimo podpisati dogovor o tem, kako bo potekala evakuacija iz Azovstala – pripravljeni smo ga podpisati,« je dejala. Cilj je evakuacija v več fazah, pri čemer je prva prednostna naloga reševanje 38 hudo ranjenih borcev. Po njenih besedah pri pogajanjih med Rusijo ter ZN in Mednarodnim odborom Rdečega križa posreduje Turčija.

Rusija je doslej sicer zavrnila kakršno koli evakuacijo zadnjih ukrajinskih borcev iz jeklarne v pristaniškem mestu Mariupolj in zahtevala, da se Ukrajinci v tovarni predajo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nočnem nagovoru poudaril, da je Rusija v Ukrajini doživela strateški poraz, ki je »očiten vsemu svetu, toda Rusija preprosto nima poguma, da bi to priznala,« poroča britanski BBC. Zelenski je ruske sile označil tudi za »strahopetce«, ki poskušajo »za raketnimi, zračnimi in artilerijskimi napadi skriti resnico«.

9.45  Iz Pridnestrja poročajo o novih incidentih

Oblasti v samooklicani proruski Pridnestrski republiki na vzhodu Moldavije so danes poročale o dveh poskusih napada na infrastrukturo v Tiraspolu. V obeh incidentih so neznanci odvrgli molotovke, in sicer na skladišče nafte in urad za nabornike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije. FOTO: Vladislav Bachev/Reuters
Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije. FOTO: Vladislav Bachev/Reuters

Zgodaj davi se je v bližini skladišča z nafto ustavil avtomobil, moški pa je odvrgel molotovko proti stavbi in zbežal. Pri tem je zagorela trava, kar pa so hitro pogasili, so sporočili iz notranjega ministrstva samooklicane Pridnestrske republike.

Okoli pol ure kasneje so dve molotovki odvrgli še na urad za nabornike. Požar so hitro pogasili, so pojasnili.

Pridnestrje je od začetka vojne v Ukrajini znova v središču pozornosti svetovne javnosti, saj gre za še eno samooklicano republiko na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki uživa podporo Rusije. Konec aprila sta na območju odjeknili dve eksploziji, ki sta uničili radijska oddajnika.

Pridnestrska republika je neodvisnost razglasila leta 1990, čemur je sledila skoraj dve leti trajajoča vojna z moldavskimi silami. V tej vojni so separatisti s pomočjo Rusije zmagali in razglasili samoupravo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine