Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Islamska država po petih letih objavila video svojega vodje

V propagandnem videu, za katerega ni znano, kdaj je bil posnet, Bagdadi govori o bitki za Baghuz, omenja tudi napade na Šrilanki.
Zastava Islamske države. FOTO: Reuters
Zastava Islamske države. FOTO: Reuters
Be. B.
29. 4. 2019 | 20:30
30. 4. 2019 | 07:13
1:45
Skrajna skupina islamska država je danes objavila propagandni video, na katerem je domnevno njihov vodja Abu Bakr al Bagdadi. Slednjega sicer ni bilo videti pet let, nazadnje se je namreč v videoposnetkih pojavil poleti leta 2014, ko je na obsežnih območjih Iraka in Sirije, ki jih je zasedla islamska država, razglasil kalifat, poroča BBC.

V osemnajstminutnem videu, za katerega ni jasno, kdaj in kje je bil posnet (domneva se sicer, da je bil posnet aprila), Bagdadi grozi z maščevanjem zaradi izgubljenega območja; IS je namreč marca po večmesečnih bojih izgubila bitko za Baghuz, sicer zadnjo utrdbo Islamske države na vzhodu Sirije.

Skrajna skupina islamska država je danes objavila video svojega vodje. FOTO: AFP<br />
<br />
<br />
 
Skrajna skupina islamska država je danes objavila video svojega vodje. FOTO: AFP


 


»Bitka za Baghuz je končana,« a po njen prihajajo še mnoge, je v videu dejal Bagdadi. Dodal je, da gre za bitke ob izgubi njihove skupine, navaja BBC.

Bagdadi v videu med drugim tudi omenja nedavne napade na Šrilanki, kakor tudi prisege o zvestobi s strani vojakov v Burkini Faso in na Maliju.

Vodjo IS je bilo sicer nazadnje slišati v avdio posnetku avgusta lani, ko naj bi poročanju BBC-jevega dopisnika želel preusmeriti pozornost od hudih izgub njihove skrajne islamistične skupine.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine