Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Iranska sestrelitev ameriškega drona napaka?

Predsednik Trump zmanjšuje napetost. Svarila poveljnika iranske revolucionarne garde.
Drona so domnevno sestrelili blizu Kuhmobaraka v provinci Hormozan. FOTO: Reuters
Drona so domnevno sestrelili blizu Kuhmobaraka v provinci Hormozan. FOTO: Reuters
B. K., A. I., V. U., STA
20. 6. 2019 | 06:47
20. 6. 2019 | 20:09
4:52
»Iran je naredil zelo veliko napako!« je po sestrelitvi ameriškega vojaškega drona tvitnil predsednik Donald Trump, nekaj ur kasneje pa je med sprejemanjem kanadskega premiera v Beli hiši domneval, da je šlo za napako »generala ali nekoga drugega.«

»Težko je verjeti, da bi bilo namerno,« je izjavil predsednik ZDA ter navzočim pripadnikom sedme sile sporočil, da bodo o morebitnih reakcijah izvedeli kasneje.



Kanadski premier Justin Trudeau, ki je v Belo hišo prišel na pogovore o trgovinskih sporazumih, je izrazil svojo zaskrbljenost, saj na območju deluje tudi njegova država, a tudi zagotovil, da bodo poti naprej iskali skupaj z mednarodno skupnostjo.

Na eni najpomembnejših naftnih poti sveta so morske mine ali izstrelki nedavno poškodovali dva tankerja, v Washingtonu pa so tudi za to odgovornost pripisali Iranu.

Če tega še niso nesporno dokazali, pa je sestrelitev več kot sto milijonov dolarjev vrednega drona s skoraj štiridesetimi metri razpona kril sam vrhovni poveljnik iranske revolucionarne garde generalmajor Husein Salami označil za svarilo ZDA. »Naši sovražniki lahko ostanejo varni le s spoštovanjem naše suverenosti, nacionalne varnosti in nacionalnih interesov vélikega iranskega naroda.«
 

V Iranu trdijo, da je dron letel nad iranskim teritorijem


Iranska revolucionarna garda trdi, da so njeni pripadniki ameriški vohunski brezpilotni letalnik sestrelili nad iranskim teritorijem. Dron so menda sestrelili blizu Kuhmobaraka v provinci Hormozan. »Izvidniški dron global hawk ameriške izdelave so sestrelile zračne sile na območju obalne province Hormozgan na jugu države,« je pri tem sporočila iranska revolucionarna garda.

Ameriška vojska sprva navedb uradno ni niti zanikala niti potrdila, v Pentagonu pa so medtem izjavili, da je bilo njihovo brezpilotno letalo v mednarodnem zračnem prostoru nad Hormuško ožino, ne nad teritorialnim morjem Irana.

V Washingtonu so potrdili, da je bilo sestreljeno letalo tipa BAMS-D. Sestrelila ga je iranska protiletalska raketa ob 1.35 po srednjeevropskem času, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik osrednjega poveljstva ameriških oboroženih sil, mornariški kapitan Bill Urban.

Incident v Omanskem zalivu. FOTO: Reuters
Incident v Omanskem zalivu. FOTO: Reuters


»Iranske navedbe, da je bilo letalo nad Iranom, so napačne,« je dejal Urban. »To je bil neizzvan napad na ameriško lastnino v mednarodnem zračnem prostoru.«.

Iz Centralnega poveljstva ZDA so za agencijo AP že pred tem dejali, da v iranskem zračnem prostoru ni letel noben ameriški dron. Poveljnik iranske revolucionarne garde, general Hosein Salami se je na te ameriške trditve odzval, da je ameriški dron zagotovo kršil iranski zračni prostor. Meje Irana »so naša rdeča črta«, je dejal. Odgovor Irana s sestrelitvijo brezpilotnega letala je »jasno sporočilo branilcev meje Irana«, je še dodal.

Iransko zunanje ministrstvo je v odzivu na prisotnost drona v iranskem zračnem prostoru, ki je po njihovem mnenju vrste RQ-4 global hawk, označilo za izzivalno in napadalno dejanje ter posvarilo pred nadaljnjimi kršitvami iranskega zračnega prostora.

Po navedbah proizvajalca Northrop Grumman lahko leti skupno 24 ur na višini nad 16 kilometrov, njegov operativni doseg je 8200 navtičnih milj.

Kuhmobarak, kjer so domnevno sestrelili brezpilotni letalnik, leži blizu najpomembnejše transportne poti z nafto. Visoki iranski predstavnik, sekretar iranskega vrhovnega varnostnega sveta, kontraadmiral Ali Šamhani, je včeraj zatrdil, da vojne med državama ne bo, saj da zanjo ni razloga.

Incident se je zgodil dan po tem, ko je Pentagon v regijo napotil tisoč dodatnih enot v odgovor na »vedno večje nasilje, ki ga izvajajo iranske sile«. Washington je Iran prejšnji teden obtožil napada na tankerje v Omanskem zalivu. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine