Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Interpol stopil na prste tihotapcev z živalmi: zasegli več tisoč živih živali (FOTO)

Trgovina z divjimi živalmi je cvetoč posel, vsako leto se na črnem trgu obrne okoli 130 milijard evrov.
Luskavec, ki so ga marca našli med obsežno akcijo Interpola. FOTO: AP
Luskavec, ki so ga marca našli med obsežno akcijo Interpola. FOTO: AP
S. S.
21. 6. 2018 | 10:52
21. 6. 2018 | 12:12
2:17
Na tisoče živih živali in na tone mesa, slonovine, lusk luskavcev so našli po mesecih preiskav po vsem svetu v boju proti ilegalni trgovini z divjimi živalmi, je sporočil Interpol. Skupna vrednost zasega je več milijonov evrov.

V Maleziji so zasegli žive želve, v Mehiki papige, v Kanadi 18 ton jeguljega mesa iz Azije. Aretirali so več ljudi, med njimi moškega v Izraelu, čigar hišo so preiskali, potem ko je na družbenih omrežjih objavil več fotografij lovskih trofej, v Los Angelesu so prijeli tudi dva člana letalskega osebja, ki so ju zalotili pri prenosu živih zaščitenih azijskih želv. Po vsem svetu so identificirali okoli 1400 osumljencev.

Odkrili so tudi 43 ton mesa – medvedjega, slonjega, krokodiljega, kitovega in zebrinega, 1,3 tone slonovine, 27.000 plazilcev, okoli 4000 ptic, 48 živih primatov, 14 velikih mačk in dva kadavra belih medvedov.

V operaciji Nevihta, v kateri je sodelovalo skoraj sto držav, so zasegli kar osem ton lusk luskavcev, večino so jih vietnamske oblasti našle na ladjah iz Afrike. Štiri afriške vrste so vse pogostejše tarče divjih lovcev, saj so azijske vrste že povsem zdesetkali, luske so izjemno cenjene v tradicionalni medicini.

Sheldon Jordan, kanadski direktor za zaščito divjih živali, je poudaril, da je problem izjemno obsežen, saj se na letni ravni na črnih trgih obrne za okoli 150 milijard dolarjev (130 milijard evrov) in tako velja za četrti najbolj cvetoči črni trg za trgovino z mamili, ponarejanjem in belim blagom.

Operacija je še pokazala, da tihotapci z živalmi uporabljajo enake poti kot drugi kriminalci, velikokrat delajo z roko v roki s korupcijo, pranjem denarja in nasilništvom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine