Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Interpol izvolil južnokorejskega kandidata namesto spornega Rusa

Mednarodna policijska organizacija je danes glasovala v Dubaju. 
Interpol je izvolil južnokorejskega kandidata Kim Džong Janga. FOTO: AP
Interpol je izvolil južnokorejskega kandidata Kim Džong Janga. FOTO: AP
21. 11. 2018 | 08:52
21. 11. 2018 | 10:41
1:38
Interpol je v glasovanju za novega predsednika izvolil južnokorejskega kandidata Kim Džong Janga. Južnokorejca so podprle zahodne države, vključno z Združenimi državami Amerike, zaradi bojazni, da bi zmagal ruski kandidat Aleksander Prokopčuk, ki bi po njihovih navedbah lahko zlorabil mednarodno policijsko organizacijo za pregon političnih nasprotnikov Rusije. Prokopčuk je doslej opravljal funkcijo podpredsednika Interpola. 

Kim Džong Janga so izvolili predstavniki 194 držav na letnem zasedanju v Dubaju. Pred začetkom glasovanja je sicer bolje kazalo ruskem kandidatu, vendar so se med članicami organizacije kmalu razširili dvomi o njegovi sposobnosti opravljanja funkcije. Glasovanje je sledilo izginotju dosedanjega predsednika Meng Hongweia, ki je septembra izginil po obisku rodne Kitajske. Kitajska oblast je sporočila, da ga preiskujejo zaradi domnevnega prejemanja podkupnin.

Južnokorejski kandidat je pred volitvami že nadomeščal Meng Hongweia na mestu predsednika, zdaj bo le zaključil preostali dve leti mandata. Po izvolitvi je izjavil: »Svet se sooča z novimi spremembami, ki predstavljajo velik izziv globalni varnosti. Zato da bi lahko prebrodili sedanje težave, moramo zgraditi most v prihodnost.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine