Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Internautice ne bo niti v Kopru

Župan Bržan pravi, da Koper letos ne more gostiti sejma jaht. Direktor Internautice Jurij Korenc je razočaran in prepričan, da so v ozadju drugi interesi.
Internautica 2018 FOTO: Internautica.si
Internautica 2018 FOTO: Internautica.si
14. 1. 2019 | 10:21
14. 1. 2019 | 10:43
4:34
Koper – Hladen tuš za organizatorje mednarodnega salona jaht Internautica: koprski župan Aleš Bržan je odpovedal sodelovanje. Potem ko so v Marini Portorož lani, po 24 letih uspešnega dela odslovili to prireditev in ko je nekdanji koprski župan Boris Popovič tik pred volitvami brez pomislekov sklenil načelni dogovor z direktorjem Internautice­ ­Jurijem Korencem, da bodo ta sejem izpeljali v Kopru od 16. do 19. maja letos, je le še teoretična možnost, da bo sejem ostal v Sloveniji.

Prve poteze novega župana Aleša Bržana so razočarale Jurija Korenca, saj je prepričan, da koprski argumenti niso prepričljivi. Dosedanja vodja Turistične organizacije Koper in od danes začasna direktorica občinske uprave Tamara Koz­lovič nam je včeraj pojasnila, da občina ni dokončno odstopila od sodelovanja z Internautico. Toda v Kopru se zavedajo številnih nalog pri vzpostavitvi novega načina delovanja na različnih področjih, zato bi bila takšna prireditev zanje trenutno prevelik zalogaj. Ne vedo, kako bi se odzvalo od 80 do sto lastnikov plovil, ki bi jih morali preseliti iz mestnega pristanišča. Prav tako še niso sprejeli proračuna, ki bi omogočal stroške za takšno prireditev.

»Poleg tega sta se župana (koprski in piranski) dogovarjala o tem, da si v piranski občini želijo ohraniti Internautico, zato bo ta prireditev tudi tema enega izmed prihodnjih koordinacijskih sestankov obalnih županov, saj vidimo možnost za sinergijo pri sodelovanju izstopajočih prireditev, kot sta Ironman in Istrski maraton. Zato je morda prav, da bi organizatorju uspelo ohraniti Internautico v Portorožu,« je pojasnila.
 

Korenc: Izgovori občine Koper imajo ozadje


Jurij Korenc je odločno ugovarjal navedbam koprske občine: »Podrobno sem se ukvarjal s tehnično izvedbo salona v Kopru. Iz projektov, ki sem jih v četrtek predložil koprskemu županu, izhaja, da občina ne bi imela posebnih finančnih obveznosti z Internautico, temveč le prihodke. Ponuditi bi morala zgolj logistično podporo v okvirih, ki so v domeni občine, in seveda opredeliti lokacijo prireditve. Mi bi tudi našli način, kako poskrbeti za nekajdnevno selitev plovil iz koprskega mandrača, saj bi jim blizu lahko zagotovili začasne nadomestne priveze. Zato so izgovori, ki jih navaja občina, neprepričljivi,« je poudaril Jurij Korenc in ocenil, da so v ozadju »drugi interesi«.

»Največ škode projektu trenutno namerno povzroča Marina Portorož, ki je še v lasti Term Čatež oziroma DZS, saj napoveduje, da bo v istem terminu pripravila svoj tako imenovani navtični sejem, ki naj bi bil mešanica vsega mogočega. Internautica ima že nekaj let vnaprej zapisan datum izvedbe, saj je uvrščena na uradni koledar navtičnih sejmov IBI, poleg jesenskega Biograda, kot edini pomladni jadranski navtični sejem. V Marini še naprej zanemarjajo svoj osnovni posel in se ukvarjajo predvsem z idejami, kako izpeljati dogodek, ki bi neposredno škodil Internautici. To je tudi kraja intelektualne lastnine, saj pri svojih aktivnostih brez predsodkov uporabljajo koncept in vsebinske rešitve, ki jih je razvila Internautica.­ Izbira istega termina je več kot ­jasen dokaz o njihovih namerah,« je zatrdil Korenc.

Sejem plovil Internautuica. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Sejem plovil Internautuica. FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Časa za končno odločitev o novi lokaciji ni veliko


Korenc nam ni hotel povedati, kam bo preselil dogodek. Zatrdil je, da je veliko okolij (predvsem čez mejo), kjer veliko bolje razumejo pomen takšne prireditve. Kje bo Internautica, bo predstavil v kratkem.

Neuradno je položaj te prireditve odvisen tudi od umika Petanove DZS oziroma Term Čatež iz lastništva Marine Portorož in napovedanega prevzema s strani skupine Adventura Holding Darka Klariča. Pri slednji so po neuradnih informacijah zainteresirani za nadaljnje sodelovanje z Internautico. Vendar ta ne more dolgo čakati in bo zato selitev v drug kraj napovedala še pred dokončno spremembo lastništva Marine Portorož.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine