Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ilindenski Makedoniji se obetajo ovire tudi v Bolgariji

Atene niso edine, ki obtožujejo Skopje za krajo kulture, temveč tudi Sofija dvomi v obstoj posebne makedonske kulture in zgodovine.
Ne glede na zadržanost Skopja in Aten, sta Zaev in Cipras naredila pomemben korak v reševanju spora. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Ne glede na zadržanost Skopja in Aten, sta Zaev in Cipras naredila pomemben korak v reševanju spora. FOTO: Stoyan Nenov/Reuters
Vili Einspieler
22. 5. 2018 | 14:00
6:31
Novemu predlogu za rešitev spora o imenu med Skopjem in Atenami ne nasprotuje le večina grškega prebivalstva. Nacionalnega konsenza za Ilindensko Makedonijo prav tako kot Aleksis Ciprav še nima Zoran Zaev, proti pa so tudi mnogi v sosednji Bolgariji.

Ilindenska Makedonija se je znašla na pogajalski mizi ob robu vrha EU in Zahodnega Balkana v Sofiji, ker z dosedanjimi predlogi kot sta Severna Makedonija ali Nova Makedonija ni bila zadovoljna nobena stran. Novo ime je predlagal makedonski premier Zoran Zaev, ki se je pozival na Ilindensko vstajo. Vlada v Skopju je dala zeleno luč za novo ime, medtem ko Zaev soglasje političnih strank šele išče.
 

Novo ime ohranja makedonsko identiteto 


Manjša zunajparlamentarna stranka Levica je že kazensko ovadila Zaeva, ker je pripravljen spremeniti ime države v Ilindenska Makedonija. Po njihovem je Zaev s sprejemom novega imena, ki zahteva ustavno revizijo, storil kaznivo dejanje ogrožanja neodvisnosti, za katerega je zagrožena kazen pet let zapora. Kot še menijo, je Zaev škodil državi tudi zato, ker jo je pripeljal v podrejenost in odvisnost od druge države, kar je prav tako kaznivo dejanje. Levica bo kazensko ovadila tudi zunanjega ministra Nikolo Dimitrova, ker se zavzema za spremembo ustavnega imena Makedonije.

Dimitrov je prepričan, da je najprimernejši predlog za rešitev vprašanja grško-makedonskega spora o imenu države Ilindenska Makedonija. Kot je še ocenil, ni boljšega predloga, glede katerega bi se lahko strinjali tako grška kot makedonska stran. "Če podpirate Makedonijo, potem zagotovo podpirate Ilindensko Makedonijo,"je dejal Dimitrov. Vodja makedonske diplomacije meni, da nova rešitev obsega tako priznanje makedonskega naroda kot jezika, ki se jo da prevesti v vse jezike in hkrati ohranja makedonsko identiteto. Po njegovih besedah bo prevzel odgovornost, če bodo pogajanja glede imena propadla."Takoj bom odstopil, če bom verjel, da bo to pomagalo Makedoniji," je sklenil Dimitrov.

Ilindenska narodna vstaja proti Otomanskemu cesarstvu, ki se je začela v Kruševu na območju današnje Makedonije, je bil oborožen upor Makedoncev proti Turkom, s katero so izrazili upor proti povečanemu izkoriščanju turških fevdalcev ter političnemu in nacionalnemu zatiranju. Začeli so jo na Ilijev dan 2. avgusta 1903, ki je v Makedoniji državni praznik. Dan po začetku vstaje, ki so jo Turki krvavo zadušili, so uporni Makedonci ustanovili Kruševsko republiko, osvobojeno ozemlje Kruševa, ki je deset dni, preden so ga zavzeli in zažgali Turki, uživalo samostojnost.
 

Kraja grške in bolgarske kulture in zgodovine


Domnevni premik z mrtve točke ni naletel na kritike le med Grki, ki menda vztrajajo, da je najboljša rešitev glede imena eden od predlogov posrednika ZN Matthewa Nimetza. V Grčiji številne stranke in skupine, tudi grška pravoslavna cerkev, nasprotujejo, da bi bila Makedonija v imenu države. Grčija imenu Republika Makedonija nasprotuje že od makedonske razglasitve neodvisnosti tudi zato, ker meni, da nakazuje njene ozemeljske težnje po istoimenski grški pokrajini. 

Ilindensko vstajo obeležujejo tudi Bolgari. Na vstajo gledajo kot na zgodnje rojevanje njihove neodvisnosti, tako da je malo verjetno, da bodo soglašali s tem imenom. Grčija očita Makedoniji, da s pomočjo grške zgodovine ustvarja lastno nacionalno identiteto. Atene niso edine, ki obtožujejo Skopje za krajo kulture, temveč tudi Sofija dvomi v obstoj posebne makedonske kulture in zgodovine.

Vrh v Sofiji je sicer kot enega izmed primerov dobre prakse na Zahodnem Balkanu izpostavil prav dogovor o partnerstvu med Bolgarijo in Makedonijo. Da je novi predlog za rešitev spora o imenu Ilindenska Makedonija je prvi potrdil namestnik bolgarskega predsednika vlade Krasimir Karakačanov, ki je še izpostavil, da Bolgarija glede imena sosede nima težav, saj jo je prva priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija. "Naša zahodna soseda se bo verjetno imenovala Ilindenska Makedonija,"je še menil Karakačanov.

Na Ilijev dan leta 1944 je v samostanu Prohor Pčinjski na jugu Srbije potekalo 1. zasedanje Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Makedonije, ki je sprejelo sklep za njeno vključitev v SFRJ, obenem pa postavilo temelje makedonski državnosti. Ilindenska vstaja, Kruševska republika in zasedanje ASNOM predstavljajo ene najpomembnejših datumov v zgodovini Makedonije. Na Ilindensko vstajo so se sklicevali tudi nasprotniki spremembe oblasti v Makedoniji in pristaši VMRO-DPMNE, ki so vdrli v parlament in skušali z nasiljem preprečiti Zaevu, da bi prevzel oblast.
 

Sprememba makedonske ustave in referendum


Kljub temu to še zdaleč ne pomeni, da bo bivša vladajoča in sedanja glavna opozicijska stranka soglašala s predloganim novim imenom države. Zaev bo moral prepričati tudi predsednika države Gjorgea Ivanova, ki se je povzpel na oblast s podporo VMRO-DPMNE, kot njen kader pa je ves čas metal polena pod noge novi oblasti, ki je okrepila prizadevanja za rešitev vprašanja imena, ki že leta ovira Makedonijo na poti v EU in Nato.
  
Ne glede na zadržanost Skopja in Aten, sta Zaev in grški premier Aleksis Cipras naredila pomemben korak v reševanju spora, ki bi ga Skopje rado končalo do junijskega vrha EU, ki bi lahko sprejel odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Makedonijo. Da bi bila Grčija povsem zadovoljna, bi morala Makedonija sprmeniti tudi ustavo, kar pa je Zaev doslej kategorično zavračal.

Zaev je tudi obljubil, da bo ljudem omogočil, da o končni rešitvi odločijo na referendumu. Čeprav si mnogi želijo rešitve spora z Grčijo, to še ne pomeni, da bodo glasovali za spremembo imena države. Zaev bi moral pridobiti  na svojo stran tudi nosilce ideološke trde linije. Navsezdanje bodo v Grčiji prihodnje leto volitve, Ciprasu pa zaradi podpore varčevalnim ukrepom pada podpora volivcev. Rezultati zadnjih anket kažejo, da ga je prehitel njegov konzervativni konkurent Kirijakos Micotakis.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine