Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ignorirali ameriške grožnje in potrdili digitalni davek

Po novem bodo tehnološki velikani Google, Apple, Facebook in Amazon v Franciji plačevali davek za nekatere prihodke.
Administracija Donalda Trumpa je do poteze francoske oblasti kritična, češ da je ukrep naravnan proti ameriškim tehnološkim velikanom. FOTO: Reuters
Administracija Donalda Trumpa je do poteze francoske oblasti kritična, češ da je ukrep naravnan proti ameriškim tehnološkim velikanom. FOTO: Reuters
STA
11. 7. 2019 | 13:50
11. 7. 2019 | 14:43
3:20
Francoski parlament je danes kljub rožljanju administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa s protiukrepanjem v obliki uvedbe carin na uvoz iz Francije sprejel zakon za uvedbo davka na nekatere prihodke velikih tehnoloških podjetij, ki se ga je prijela kratica Gafa po začetnicah ameriških velikanov Google, Apple, Facebook in Amazon.

Zakonski predlog je danes potrdil francoski senat, potem ko mu je pred tem zeleno luč prižgala že nacionalna skupščina.

Zakon uvaja triodstotni davek na prihodke tehnoloških podjetij, ki v svetu z digitalnimi dejavnostmi na leto ustvarijo več kot 750 milijonov evrov prihodkov, v Franciji pa več kot 25 milijonov evrov.

V Evropi namreč že nekaj časa vlada nezadovoljstvo zaradi minimalnih davkov, ki jih plačujejo nekatera najbogatejša podjetja na svetu, kot so Amazon, Apple, Google in Facebook. Ta namreč prenašajo svoje prihodke v države z nizko obdavčitvijo in tako zmanjšujejo svoje davčno breme.


Na evropski in globalni ravni ni enotnosti


Francija se je sicer za nacionalni digitalni davek odločila, potem ko na evropski in globalni ravni za zdaj ni bilo preboja pri uvedbi enotne usklajene rešitve za obdavčitev. Podobne ukrepe je napovedalo še nekaj evropskih držav.

V Ameriki bo stekla preiskava, ali novi francoski digitalni davek nepošteno cilja na ameriška podjetja FOTO: Blažž Samec/Delo
V Ameriki bo stekla preiskava, ali novi francoski digitalni davek nepošteno cilja na ameriška podjetja FOTO: Blažž Samec/Delo


Države po svetu so sicer konec maja vendarle naredile korak v smeri uvedbe enotne davčne politike do internetnih velikanov. V okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je namreč 129 držav potrdilo načrt dela pri uvajanju davka, ki bi pravičneje razdelil prihodke med države in multinacionalke. Med temi državami je tudi Slovenija.

ZDA imajo medtem svoj, širši predlog, ki bi poleg ameriških digitalnih gigantov lahko prizadel tudi evropske in azijske multinacionalke v drugih sektorjih.

In prav iz Washingtona je danes pred končnim glasovanjem v francoskem parlamentu prišla novica, da je Donald Trump ameriškemu trgovinskemu predstavniku Robertu Lighthizerju naročil preiskavo, ali novi francoski davek nepošteno cilja na ameriška podjetja. Preiskavi lahko sledi uvedba dodatnih carin na francoski uvoz.
 

»Nepošteno do ameriških podjetij«


Lighthizer je že izrazil skrb, da bo davek nepošteno prizadel ameriška podjetja, a uradna preiskava lahko traja do leto dni. So pa Trumpa tokrat pri njegovih napovedih podprli tudi v kongresu, kjer ocenjujejo, da francoski davek skupaj z rešitvami, ki jih pripravljajo nekatere druge evropske države, predstavlja protekcionizem in nepošteno meri na ameriška podjetja.

Francoski minister za finance Bruno Le Maire je odzive iz Washingtona že zavrnil in zatrdil, da grožnje niso prava pot. »Med zavezniki bi lahko in morali medsebojne razlike reševati na drug način kot z grožnjami,« je povedal pred sprejetjem zakona v senatu. »Francija je suverena država in sama odloča o svojih davkih. Tako bo tudi vnaprej,« je zagotovil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine