Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

IAEA zaradi obtožb o izdelavi umazane bombe začela s pregledi v Ukrajini

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material.
Rafael Grossi,, direktor IAEA, je sporočil, da bodo inšpektorji kmalu končali preglede v zvezi z umazanimi bombami, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Rafael Grossi,, direktor IAEA, je sporočil, da bodo inšpektorji kmalu končali preglede v zvezi z umazanimi bombami, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
STA
1. 11. 2022 | 10:37
1:53

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je začela preiskavo dveh jedrskih lokacij v Ukrajini zaradi ruskih obtožb, da Kijev načrtuje uporabo umazane bombe. Kot je v ponedeljek sporočil vodja IAEA Rafael Grossi, bodo inšpektorji kmalu končali preglede, ki potekajo na povabilo ukrajinskih oblasti.

Inšpektorji pregledujejo dve lokaciji, kjer naj bi po ruskih navedbah ukrajinska stran razvijala umazano bombo, Grossi pa namerava o rezultatih inšpekcijskih pregledov poročati še ta teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Namen preverjanja je odkriti morebitne neprijavljene jedrske dejavnosti in materiale, povezane z razvojem umazanih bomb, je sporočila IAEA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino obtožil, da pripravlja umazano jedrsko bombo in da je vlada v Kijevu želela »zakriti sledi njene izdelave«. Kijev je obtožbe odločno zanikal in zaprosil za misijo IAEA.

Umazana bomba je izraz, s katerim se označuje konvencionalno orožje, ki nosi jedrski material. Običajno je sestavljena iz eksploziva in radioaktivnega materiala, ki je lahko v obliki majhnih kroglic ali prahu. Namen je razširitev jedrskega materiala, zaradi česar je predvsem nevarna za civiliste. Cilj je z radioaktivnimi delci onesnažiti zgradbe in okolico ter prebivalce izpostaviti sevanju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine