Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ukrajina objavila posnetek in odgovornost za uničenje jezu pripisala Rusiji

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je poudaril, da je za uničenje najverjetneje odgovorna Rusija.
Poplavljena območja v regiji Herson. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Poplavljena območja v regiji Herson. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
STA
9. 6. 2023 | 08:00
9. 6. 2023 | 15:22
5:34

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju po uničenju jezu Kahovka še vedno prejema vodo za hlajenje iz akumulacijskega jezera, je v četrtek sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). S tem se je odzvala na trditve ukrajinskega upravitelja jezu Ukrhidroenergo, ki navaja, da je raven vode v jezeru trenutno prenizka za črpanje.

Izvršni direktor ukrajinskega upravitelja jezu Ukrhidroenergo Igor Sirota je v četrtek opozoril, da je raven vode v akumulacijskem jezeru padla pod kritično točko 12,7 metra. Kot je pojasnil, nuklearka v Zaporožju zdaj iz jezera ne more več črpati vode, potrebne za hlajenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasprotno je sporočil generalni direktor IAEA Rafael Grossi, ki zatrjuje, da nuklearka še naprej črpa vodo za hlajenje iz akumulacijskega jezera. »Dosedanje analize kažejo, da bodo črpalke verjetno še vedno delovale, tudi če se gladina spusti na približno 11 metrov ali morda še nižje,« je poudaril.

image_alt
Gladina jezera se zaradi poškodb jezu znižuje za pet centimetrov na uro

Ponovil je, da je osebje jedrske elektrarne že izvedlo ustrezne ukrepe za omejitev porabe vode. »Zdaj pa si prizadevajo preiti na alternativne vire preskrbe z vodo,« je nadaljeval in kot eno od možnosti izpostavil ogromen bazen ob nuklearki, ki bi lahko več mesecev zagotavljal vodo za hlajenje.

»Kljub temu so splošne razmere na področju jedrske varnosti še vedno negotove in potencialno nevarne. Prav tako še ni znan obseg škode na jezu ter kdaj in na kateri ravni se bo akumulacijsko jezero stabiliziralo,« je še dodal.

Strokovnjaki IAEA v nuklearki so medtem zaprosili za dostop do mesta, kjer se meri nivo vode v jezeru, Grossi pa namerava nuklearko v Zaporožju obiskati prihodnji teden.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo. Kijev trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži.

3,2 kilometra dolg in 30 metrov visok jez so zgradili leta 1956 v sklopu hidroelektrarne. Njeno akumulacijsko jezero z 18 kubičnimi kilometri vode pa je pomembno za preskrbo največje evropske nuklearke v Zaporožju in tudi polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Je zadaj Moskva?

Ukrajinska varnostna služba (SBU) je danes objavila zvočni posnetek, na katerem naj bi dva ruska vojaka priznala, da je za razstrelitev jezu Kahovka odgovorna Rusija. Da je bil jez uničen v eksploziji, sta potrdila tudi seizmografski inštitut Norsar in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki meni, da za njo verjetno stoji Moskva.

SBU je na telegramu objavil minuto in pol dolg zvočni posnetek telefonskega pogovora med dvema domnevnima ruskima vojakoma. Ta naj bi priznala, da je za razstrelitev jezu odgovorna Rusija, eksplozija pa naj bi bila večja od pričakovane, poroča britanski BBC.

Nuklearka v Zaporožju FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Nuklearka v Zaporožju FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Norveški seizmografski inštitut Norsar je medtem na podlagi seizmičnih signalov, zabeleženih v Bukovini v Romuniji, približno 620 kilometrov od jezu, sklenil, da čas in lokacija signalov sovpadata z razstrelitvijo jezu. Eksplozija naj bi torej odjeknila v torek ob 2.54 po lokalnem času.

»Jez ni bil bombardiran. Uničili so ga eksplozivi, nameščeni na območjih turbin pod ruskim nadzorom,« pa je za špansko televizijo izjavil Borrell in poudaril, da je za uničenje najverjetneje odgovorna Rusija.

»Nisem bil tam, da bi ugotovil, kdo je odgovoren. Toda vse kaže, da če se je to zgodilo na območju pod ruskim nadzorom, je težko verjeti, da bi to lahko storil kdo drug. V vsakem primeru so posledice za Ukrajino grozljive, tako s humanitarnega kot z okoljskega vidika,« je dodal.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministra Igorja Klimenka je zaradi poplav po poškodbi jezu umrlo najmanj pet ljudi, še 13 jih pogrešajo. Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo pa je sporočil, da se je na strani reke Dneper pod nadzorom ruskih sil število smrtnih žrtev povzpelo na osem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je opozoril, da je voda poplavila 22.273 domov v 17 naseljih in bi lahko naraščala še do deset dni. Od začetka poplav je bilo evakuiranih več kot 5800 ljudi, je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se reševalne akcije v prizadetih krajih nadaljujejo. Hkrati pa je opozoril, da je v več kot 40 naseljih življenje tako rekoč prekinjeno, medtem ko ima več sto tisoč ljudi omejen dostop do pitne vode.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine