Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izraelska vojska se umika iz mesta Han Junis in juga Gaze

Izraelski obrambni minister Yoav Galant je izjavil, da so se izraelske enote umaknile, da bi se pripravile na prihodnje misije, vključno z misijo v Rafi.
Danes naj bi se sicer v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa. FOTO: Mohammed Abed/AFP
Danes naj bi se sicer v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa. FOTO: Mohammed Abed/AFP
STA
7. 4. 2024 | 07:15
7. 4. 2024 | 21:17
5:03

Danes mineva pol leta od vdora Hamasa v Izrael, ki je sprožil silovito izraelsko ofenzivo na Gazo. Vojna je zahtevala več deset tisoč življenj, povzročila humanitarno katastrofo in zaostrila razmere v regiji, a ji še ni videti konca. Ob šestmesečnem mejniku vojne bo danes v Ljubljani potekal shod za svobodno Palestino.

image_alt
Vojne in nekaj povelikonočnih resnic

Izraelci se umikajo z juga Gaze

Izraelska vojska je sporočila, da se umika iz mesta Han Junis in celotnega območja na jugu Gaze. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal izraelski obrambni minister Yoav Galant, so se izraelske enote umaknile, »da bi se pripravile na prihodnje misije, vključno z misijo v Rafi«.

Izraelska vojska je še sporočila, da je v Gazi še vedno veliko izraelskih enot, ki »zagotavljajo svobodno delovanje izraelske vojske in izvajajo varnostne operacije«. Ni znano, kaj umik vojske z juga enklave pomeni za nadaljevanje izraelskega obstreljevanja Gaze.

»98. divizija izraelskih obrambnih sil, ki je zaključila svojo misijo v Han Junisu, se umika iz Gaze in se bo začela pripravljati na prihodnje operacije,« so sicer danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočile izraelske obrambne sile.

Pol leta vojne

Pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas so 7. oktobra vdrli v Izrael, ubili okoli 1170 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Izrael je v odzivu razglasil vojno stanje in s ciljem uničenja Hamasa sprožil ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih več kot 33.000 ljudi, večinoma žensk in otrok.

Humanitarne razmere v enklavi se zaradi ofenzive vztrajno slabšajo, skrbi pa sproža tudi zaostritev razmer v širši regiji. Številne države in mednarodne organizacije že dlje časa pozivajo k prekinitvi ognja v Gazi, a se ta, z izjemo tedenskega premora sredi novembra, še ni uresničila.

Meddržavno sodišče (ICJ) je Izraelu odredilo sprejetje vseh ukrepov za preprečitev kršitev konvencije o genocidu in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Varnostni svet ZN pa je zahteval takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bo vodila v trajno premirje. Kljub temu Izrael nadaljuje napade, vojni pa še ni videti konca.

Danes naj bi se sicer v Kairu začela nova pogajanja za prekinitev ognja in dogovor o izpustitvi talcev, na katerih so udeležbo potrdili tako pogajalci Izraela kot Hamasa.

V luči pol leta vojne bo popoldne na ljubljanskem Trgu republike potekal vseslovenski shod za svobodno Palestino, ki ga organizira Gibanje za pravice Palestincev. Udeleženci bodo izvedli instalacijo z oblačili v spomin na žrtve v Gazi. Oblačila bodo nato prodali, dobiček pa donirali palestinski fundaciji za pomoč otrokom v Gazi.

FOTO: Hannah Mckay/Reuters
FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine