Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hrvaški turizem računa na stabilen slovenski trg

Hrvaška vlada stavi na usklajeno delovanje EU v turističnem sektorju.
​V strukturi gostov na Hrvaškem so na prvem mestu gostje z nemškega, sledijo jim gostje s slovenskega trga.Foto Reuters
​V strukturi gostov na Hrvaškem so na prvem mestu gostje z nemškega, sledijo jim gostje s slovenskega trga.Foto Reuters
23. 4. 2020 | 20:08
23. 4. 2020 | 20:11
4:11
Hrvaški turizem je zaradi pandemije na kolenih. Kljub množičnim odpovedim rezervacij cene še ne padajo. Računajo na tradicionalen trg in zveste goste. Vlada stavi tudi na usklajeno delovanje EU v turističnem sektorju, ki bi omogočilo vnovičen zagon turističnih dejavnosti.

Premier Andrej Plenković je prek twitterja sporočil, da se je o možnostih odprtja meja za turiste po telefonu posvetoval tudi s predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo. To ne preseneča, ker v strukturi gostov na Hrvaškem že nekaj let zapored zasedajo prvo mesto gostje z nemškega trga, takoj za njimi so slovenski gostje. To kaže, da je slovenski trg stabilen, tradicionalen in da Hrvaško prepoznava kot celoletno destinacijo. Hrvaška in Slovenija se navsezadnje od leta 2010 na oddaljenih trgih promovirata pod skupnim sloganom »Experience Croatia, Feel Slovenia«.
 

Vlada stavi na tradicionalne trge


Ker je vnovičen zagon turističnih dejavnosti za Hrvaško zelo pomemben, se je Plenković o ukrepih v boju proti covidu-19 in usklajenem delovanju EU pogovarjal tudi s češkim kolegom Andrejem Babišem, nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Sebastianom Kurzem in madžarskim premierom Viktorjem Orbánom. Kot smo poročali, se je na pobudo češkega združenja turističnih podjetij, ki navija za zračni most med Prago, Dubrovnikom in Splitom in cestne koridorje, minister za turizem Gari Cappelli pogovarjal s češko ministrico za regionalni razvoj Kláro Dostálovo o prihodu turistov iz Češke na Hrvaško.

Turistične dejavnosti prinašajo nekaj manj kot petino hrvaškega BDP. Foto: Zvonimir Barisin/Cropix
Turistične dejavnosti prinašajo nekaj manj kot petino hrvaškega BDP. Foto: Zvonimir Barisin/Cropix


Turistične dejavnosti prinašajo nekaj manj kot petino hrvaškega bruto domačega proizvoda (BDP). Po podatkih državnega zavoda za statistiko Hrvaška z več kot 80 milijoni turističnih prenočitev spada med 20 vodilnih držav na svetu po turističnem prometu, ustvarjenem na milijon postelj. Lani so na Hrvaškem za naložbe v turizem namenili več kot milijardo evrov. Po oceni Svetovne banke bo Hrvaška zaradi izpada prihodkov v turizmu zaznala najmanj 5-odstotni padec BDP.


Decentralizacija rahljanja ukrepov


Vlada bo zaradi dobrega epidemiološkega stanja v državi začela rahljati ukrepe proti novemu koronavirusu v ponedeljek, je po včerajšnji seji vlade potrdil Plenković, odprtje prvih gostinskih lokalov je predvideno 11. maja. Po predlogu gospodarske zbornice (HGK) naj bi najprej odprli lokale s teraso, ki lahko zagotovijo najmanj dva metra prostora med mizami. V naslednji fazi naj bi dovolili postrežbo hrane in pijače v zaprtih prostorih, med ukrepi bi bilo obvezno redno merjenje temperature zaposlenim in preverjanje števila oseb v objektih.

HGK se zavzema za omejen delovni čas od 8. do 21. ure, še naprej bi bili prepovedani živa glasba, zbiranje večjih skupin gostov in organizacija zasebnih zabav. Vlado so pozvali, naj decentralizira rahljanje ukrepov, tako da najprej dovoli odprtje gostinskih lokalov v županijah, v katerih je najmanj obolelih in v katerih najmanj sedem dni zapored ni bilo okuženih.

Hrvaški turistični delavci pričakujejo padec cen za četrtino, največji problem vidijo v zagotavljanju higienskih standardov. Nimajo dovolj zaščitnih mask in dezinfekcijskih sredstev, sprašujejo pa se, kdo bo odgovoren, če se bodo gostje v apartmajih ali sobah okužili ali celo umrli. Številni turisti se bodo odrekli letovanju zaradi strahu, večina bo pred rezervacijo skrbno preverila sanitarne standarde pri izbranih ponudnikih. Cene bodo najbolj padle v luksuznih hotelih in objektih, nizkocenovni ponudniki imajo veliko manjši manevrski prostor.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine