Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Plenković razrešil pridržanega ministra Darka Horvata

Hrvaški premier je stopil pred novinarje in v izjavi za javnost povedal, da je o hišni preiskavi pri Darku Horvatu izvedel iz medijev.
Po besedah hrvaškega premierja je za njim uspešen teden. FOTO: Pool Reuters
Po besedah hrvaškega premierja je za njim uspešen teden. FOTO: Pool Reuters
A. I., STA
19. 2. 2022 | 13:29
19. 2. 2022 | 20:12
2:57

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes razrešil ministra za prostor, gradbeništvo in državno premoženje Darka Horvata, ki so ga pridržali zaradi suma zlorabe položaja. S tem je Plenković odobril prošnjo samega Horvata, ki je prosil za razrešitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški kriminalisti so sicer danes po poročanju Jutarnjega lista pridržali najmanj enega ministra iz kabineta Plenkovića. Aretirali so ministra za prostor Darka Horvata. Zlorabe sredstev sumijo tudi njegovo nekdanjo pomočnico Ano Mandac. Kot je poročal hrvaški portal, ga sumijo zlorabe položaja pri podeljevanju nepovratnih denarnih sredstev za podjetnike.

Afera izvira iz časa, ko je bil minister za gospodarstvo v prvi vladi Plenkovića leta 2018, preiskuje ga hrvaški urad za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok). Iz tega so danes sporočili, ne da bi navedli ime, da zaradi suma zlorabe položaja skupno preiskujejo šest oseb, med njimi človeka, ki je bil minister za gospodarstvo leta 2018. Gre za dodeljevanje nepovratnih sredstev v višini 2,6 milijona kun (okoli 345.000 evrov) podjetnikom, pri katerih je imel interes eden od sostorilcev ministra, čeprav podjetniki niso izpolnjevali kriterijev razpisa.

Hrvaški premier je stopil pred novinarje in v izjavi za javnost povedal, da je o hišni preiskavi pri Horvatu izvedel iz medijev. Po njegovih besedah je za hrvaško vlado »zelo dober in uspešen teden« ter od preiskovalcev zahteval, da pojasnijo bliskovito akcijo in zakaj so njene podrobnosti pricurljale v medije. Ob tem je zanikal, da bi se hrvaška vlada znašla v kakršni koli krizi in zavrnil možnost predčasnih volitev, h katerim so ga pozvali nekateri predstavniki opozicije.

Če bo Darko Horvat pristal v zaporu, je jasno, da ne more ostati minister, je dejal Plenković. »Parlamentarna večina je stabilna, kontaktiral sem vse člane vlade. Ko bomo imeli več informacij, bomo sprejeli nadaljnje odločitve,« je še dodal premier.

Po še nepreverjenih informacijah hrvaških medijev naj bi se v preiskavi znašla tudi nekdanji minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić in podpredsednik hrvaške vlade Boris Milošević

Pri Hrvaškem uradu za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) so bili v odzivu za javnost skopi. Po poročanju 24sata je tiskovni predstavnik Uskoka Sergej Abramov povedal: »Preiskujemo več oseb, lahko potrdim samo to, da smo aretirali državnega uradnika.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine