Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Območje Petrinje od ponedeljka streslo 374 potresov

Torkov potres je zahteval sedem življenj, skoraj trideset oseb pa je bilo poškodovanih.
Po torkovem potresu v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Po torkovem potresu v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
2. 1. 2021 | 07:20
2. 1. 2021 | 17:35
4:50
Na Hrvaškem je danes dan žalovanja za žrtvami torkovega rušilnega potresa, v katerem je umrlo sedem ljudi, 26 pa jih je bilo poškodovanih, med njimi šest huje. Pomoč prebivalstvu prihaja z vseh koncev Hrvaške, pa tudi iz drugih držav, tudi Slovenije.

Hrvaška vlada je 2. januar za dan žalovanja za žrtvami potresa, ki je z magnitudo 6,2 stresel območje Siska, Petrinje in Gline jugovzhodno od Zagreba, razglasila v sredo. ​Premier vlade Andrej Plenković se je danes poklonil vsem žrtvam, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. Po državi danes zastave visijo na pol droga, zabavne prireditve so prepovedane, televizije in radiji pa so imajo prilagojen program.

image_alt
V mestu, kjer nihče še dolgo ne bo spal v hiši


»Na dan žalovanja se z veliko žalostjo spominjamo in se poklanjamo žrtvam uničujočega potresa, ki je prizadel sisaško-moslavško županijo. V mislih in molitvah smo z njihovimi družinami in najdražjimi, ki jim izrekamo sožalje in solidarnost celotnemu hrvaškemu ljudstvu,« je tvitnil Plenković. Zagotovil je še pomoč vsem, ki so ostali brez domov.



Zagrebški nadškof, kardinal Josip Bozanić bo danes ob 18. uri v spomin na žrtve daroval mašo, ki jo bo prenašala tudi hrvaška radiotelevizija HRT.

Prebivalci Siska, Petrinje in Gline so leto 2021 pričakali zunaj svojih hiš, številni so ostali brez vsega. So pa za dobro novico poskrbeli v Sisku, kjer se je v tamkajšnji sicer huje poškodovani bolnišnici nekaj sekund po polnoči rodil prvi otrok na Hrvaškem letos.

Uničenje v Petrinji. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Uničenje v Petrinji. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Rušilni potres v torek z magnitudo 6,2 je terjal sedem življenj, med njimi deklice v Petrinji, pet ljudi je umrlo v Majskih Poljanah, še en človek pa v Žažini. Nemudoma po potresu so se na prizadeti območje odpravile reševalne ekipe, hitro je na območje prispela tako domača kot mednarodna pomoč. Med drugim so iz Splita tja poslali okoli 900 odmerkov cepiva proti covidu-19. Cepljenje se je v Sisku začelo danes.

Zaradi pomoči iz Zagreba je prišlo do spora z županom Petrinje Darinkom Dumbovićem. Vladi je očital, da je obljubljenih 30 milijonov kun pomoči za Petrinjo nesprejemljivih in da jih ne potrebujejo. Zmotilo ga je tudi, da so Glini ponudili 25 milijonov kun pomoči, čeprav da se v Petrinji še vedno vse ruši. Vlada je pozvala k umiritvi strasti in napovedala, da je to le prvi paket pomoči prizadeti županiji v skupni višini 100 milijonov kun, bodo pa obnovi namenili še dodaten denar.

Porušena zgraba v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Porušena zgraba v Petrinji. FOTO: Blaž Samec/Delo


Na območju se še vedno borijo s posledicami potresa. Ponekod so se celo začele pojavljali luknje v tleh. O udiranju zemlje poročajo med drugim iz kraja Mečenčani blizu Petrinje. Luknje so velike tudi do nekaj metrov in se večajo, poroča hrvaški portal Index.


Serija potresov 


Območje hrvaške Petrinje je od ponedeljka streslo 374 potresov, od tega 109 v zadnjih dveh dneh, je razvidno iz danes objavljenih začasnih podatkov naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. Najhujši je bil torkov potres ob 12.19.
     
Od ponedeljka do četrtka so zabeležili 265 potresov, ki so imeli magnitudo najmanj ena. V novem letu pa so skupno potrdili 109 potresov, 69 v petek, danes do 14. ure pa 40.

Na območju so se po rušilnem potresu, v katerem je bilo poškodovanih in uničenih več tisoč stavb, zaradi deževja in škode na nasipih ob rekah v zadnjih dneh bali še poplav. Danes pa je predstavnica urada Hrvaških voda Tatjana Dovranić Kardeš zagotovila, da ni nevarnosti poplav.

Za hrvaško radiotelevizijo HRT je povedala, da vodostaji od danes padajo. Njihove službe pa so preverile tudi razpoke, ki so se po potresih pojavile na nasipih Save in Kolpe. Razpoke bodo začasno sanirali glede na kritičnost posameznih delov, končna popravila pa bodo izvedli, ko bodo boljši vremenskih pogoji in bodo imeli na voljo točne tehnološke rešitve, je dodala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine