Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hrvaška nagnala najslavnejšega kitajskega ustaša

Oblast na Hrvaškem pod vladavino HDZ je pogosto tarča očitkov, da je preveč prizanesljiva do obujanja ustaških idej. Da to ne drži, so odločno pokazali na primeru izgnanega Kitajca.
Publika iz Imotskega z ustaškimi obeležji na koncertu Marka Perkovića Thompsona, ljubljenca skrajno desničarske publike, ki svoje nastope rad začini s spornim pozdravom »Za dom spremni«. Foto Niksa Stipanicev / Cropix Cropix
Publika iz Imotskega z ustaškimi obeležji na koncertu Marka Perkovića Thompsona, ljubljenca skrajno desničarske publike, ki svoje nastope rad začini s spornim pozdravom »Za dom spremni«. Foto Niksa Stipanicev / Cropix Cropix
28. 1. 2020 | 12:29
28. 1. 2020 | 15:52
2:56
Kitajski državljan Sze Yat Lung, ki začasno živi na Hrvaškem, se je včeraj znašel na sodišču za prekrške zaradi prepevanja ustaških pesmi v lokalu na bencinski črpalki med finalom evropskega rokometnega prvenstva.

Policija je pojasnila, da je 44-letni Kitajec na začasnem bivanju na Hrvaškem, kršil peti člen zakona o prekrških proti javnemu redu in miru, ker je prepeval pesmi z nesprejemljivimi političnimi sporočili in vsebino, ki povzroča sovraštvo in nestrpnost do pripadnikov narodne manjšine.

Policija je Lungu, ki ga sicer hrvaška javnost iz prejšnjih podobnih incidentov pozna kot najbolj znanega kitajskega ustaša, odpovedala dobrodošlico in mu izrekla trimesečno prepoved vstopa na Hrvaško. Postopek so izpeljali po zakonu o tujcih, ki naj bi ga kitajski ustaš kršil s tem, da ni upravičil namena in pogojev za kratkotrajno bivanje v državi.



Lunga je bivanja na Hrvaškem stal video, ki ga je nekdo od njegovih poslušalcev objavil na družbenem omrežju, na videu se vidi in sliši Lungovo prepevanje pesmi, ki poveličuje hrvaško ultranacionalistično in fašistično gibanje iz druge svetovne vojne. Video je že umaknjen z družbenih omrežij.
 

Bil je za dom pripravljen, zdaj mora domov


Sze Yat Lunga je hrvaška javnost prvič spoznala februarja lani, ko se je znašel na sodišču zaradi vpitja ustaškega pozdrava Za dom spremni (Pripravljeni za dom), prav tako v Imotskem. Imotski je sicer kraj, kjer malokoga v resnici moti sporni ustaški pozdrav, o katerem je celo nekdanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović nekaj časa trdila, da je stari hrvaški pozdrav, vendar pa je pod pritiskom javnosti svoje stališče kasneje spremenila.



Kot je pred časom poročala Slobodna Dalmacija, Lung prihaja iz Hongkonga, v Imotskem pa živi s 16-letnim prijateljem Nikom Changom, ki prav tako odkrito simpatizira z ustaškim gibanjem in ima slogan Za dom spremni tetoviran na svoji roki. Lung je novinarjem pojasnil, da ustaše obožuje, ker obožuje malo in pogumno državo, ki je dosegla samostojnost.

Tako kot ustaši sovražijo Srbijo, tudi on sovraži Kitajsko in si želi neodvisnosti za Hongkong. Hrvaški zakon sicer javno odobravanje, zanikanje ali pomanjševanje pomena genocida lahko kaznuje z do tremi leti zapora, vendar v praksi se vpitje omenjenega ustaškega slogana ali kazanje ustaških označb največkrat kaznuje z denarno globo kot prekršek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine