Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hitlerju uničil bombo

Možak, ki je poskrbel za enega prelomnejših trenutkov minulega stoletja, sam ni doživel sto let.
most Macau Honkong
most Macau Honkong
G. K.
22. 10. 2018 | 18:09
22. 10. 2018 | 19:22
1:56
Norvežan Joachim Roenneberg je v nedeljo umrl v 99. letu starosti. Skandinavec, ki je sprožil eno največjih, morda celo eno odločilnih vojaških sabotaž 20. stoletja – in preprečil, da bi Hitlerjeva Nemčija prva prišla do atomske bombe.

Roenneberg je vodil skupino devetih pripadnikov Odporniškega gibanja, ki so v oči s 27. na 28. februar leta 1943 opravili diverzijo na norveško tovarno, kjer so proizvajali težko vodo za izdelavo atomske bombe. S tem so zaustavili nacistični nuklearni program. Centrala Vemork, na jugu Norveške, v bližini mesta Rjukan, je bila sredi druge svetovne vojne edina na svetu, kjer so proizvajali večje količine težke vode. V boju proti zavezniškim silam za nadzor nad razvojem atomskega orožja so Nemci leta 1940 ob okupaciji Norveške zasedli in začeli delati tudi v tej tovarni.

Sabotaža, o kateri sta bila posneta dva filma, Bitka za težko vodo Jeana Drevilla že leta 1947., in Junaki telemarka osemnajst let pozneje, v slednjem je igral tudi Kirk Douglas, pomeni daleč največji podvig norveškega odporniškega gibanja.

Joachim Roenneberg se je po vojni glede sabotaže zavil v molk, šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je začel javno obujati spomine. »Spoznal sem, da ljudje pričakujejo odgovore. Pomembno je, da vsi vemo, kaj se je zgodilo, in o tem zavzamemo stališče,« je izjavil pred tremi leti. V času molka se je Roenneberg ukvarjal z novinarstvom in bil protivojni aktivist.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine