Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hekerji napadli ukrajinsko obrambno ministrstvo in državne banke

Spletno mesto obrambnega ministrstva javlja sporočilo o napaki, ki pravi, da je spletno mesto »v tehničnem vzdrževanju«.
Velik računalniški napad, usmerjen na ukrajinsko strateško infrastrukturo, da bi zmedel oblasti, je sicer eden od scenarijev, ki se omenjajo kot znanilec klasične vojaške ofenzive. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
Velik računalniški napad, usmerjen na ukrajinsko strateško infrastrukturo, da bi zmedel oblasti, je sicer eden od scenarijev, ki se omenjajo kot znanilec klasične vojaške ofenzive. FOTO: Dado Ruvić/Reuters
STA
15. 2. 2022 | 19:55
2:16

Ukrajinske oblasti so sporočile, da je kibernetski napad onemogočil delovanje spletih strani obrambnega ministrstva in oboroženih sil države ter dveh državnih bank. Po njihovih navedbah bi za napadom lahko stala Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP, enako tudi agencija Reuters.

Spletno mesto obrambnega ministrstva javlja sporočilo o napaki, ki pravi, da je spletno mesto »v tehničnem vzdrževanju«. Nedostopno je tudi spletno mesto ukrajinske vojske, je na Facebooku sporočil ukrajinski vladni center za strateške komunikacije in informacijsko varnost.

image_alt
Diplomatska pot iz ukrajinske krize ni izčrpana, toda rešitev še daleč

Hekerski napad je prizadel tudi državni hranilnici Oschadbank in Privat, dve največji finančni instituciji v državi.

Po navedbah vladnega centra je banko Privat in njeno aplikacijo Privat24 prizadel »množičen napad za zavrnitev storitve (DDOS)«. Nedelovanje spletnih storitev sta potrdili tudi obe banki.

»Ni mogoče izključiti, da se agresor zateka k umazanim trikom,« je sporočil vladni center v povezavi z Rusijo.

Pred enim mesecem dni podoben kibernetski napad za krajši čas zaustavil delovanje ključnih vladnih spletnih mest. Zveza Nato se je na to odzvala z napovedjo dogovora o sodelovanju s Kijevom v kibernetskem vojskovanju. Tudi EU je takrat mobilizirala »vse svoje vire« za pomoč Ukrajini.

image_alt
V Natu o previdnem optimizmu glede znamenj iz Rusije v povezavi z Ukrajino

Dogovori so bili zasnovani za pomoč pri zaščiti Ukrajine pred ruskimi državnimi akterji in posameznimi hekerji, ki v imenu Kremlja zagrešijo kibernetske zločine.

Kijev je dejal, da so januarsko škodo uspeli omejiti. Pri tem niso potrdili, kdo je odgovoren za napad, čeprav naj bi imeli dokaze o vpletenosti Rusije.

Velik računalniški napad, usmerjen na ukrajinsko strateško infrastrukturo, da bi zmedel oblasti, je sicer eden od scenarijev, ki se omenjajo kot znanilec klasične vojaške ofenzive, še poroča AFP.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine