Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hašodžijeva sinova v bran očetovemu ugledu

Družina je zavrnila navedbe savdske oblasti, da je bil umorjeni novinar skrajni islamist in član Muslimanske bratovščine.
Džamal Hašodži je izginil pred dobrim mesecem dni, ko je na savdskem konzulatu urejal dokumente pred poroko s Hatice Cengiz (na fotografiji v ozadju). FOTO: J. Scott Applewhite/AP
Džamal Hašodži je izginil pred dobrim mesecem dni, ko je na savdskem konzulatu urejal dokumente pred poroko s Hatice Cengiz (na fotografiji v ozadju). FOTO: J. Scott Applewhite/AP
Ka. M., STA
5. 11. 2018 | 12:05
5. 11. 2018 | 13:57
2:41
Kako se družina umorjenega novinarja Džamala Hašodžija spoprijema z njegovo izgubo, sta za ameriško televizijo CNN spregovorila Hašodžijeva sinova. Kot sta povedala, se enako kot drugi člani družine sprašujeta, kaj se je zgodilo očetu, zato jima je neprijetno ob različnih teorijah, ki pojasnjujejo njegovo smrt.

V Riadu so sprva zanikali odgovornost za Hašodžijevo izginotje, pred kratkim pa priznali, da je Džamal Hašodži izgubil življenje v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. V povezavi z umorom so aretirali 18 oseb. Po tem, ko je svet pretresla novica o zvočnem posnetku novinarjevega umiranja, so sledile še informacije o domnevni najdbi novinarjevega trupla.

Savdska Arabija je danes razrešitev umora obljubila tudi svetu Združenih narodov za človekove pravice.
 

Družina: Hašodži je bil zmeren v svojih stališčih


Medtem ko je oblasti v Riadu Hašodžija označila za skrajnega islamista in člana Muslimanske bratovščine, sta njegova sinova zanikala te navedbe. Najstarejši sin, 35-letni Salah Hašodži, je v intervjuju za CNN dejal, da je bil nekdanji kolumnist ameriškega časopisa Washington Post »zmerna oseba«, priljubljen ter da ni dvomil o savdski monarhiji in njeni transformaciji v zadnjem obdobju.

Zadnji od Hažodžijeveih štirih otrok, ki je očeta videl v živega, je 33-letni Abdulah. Ko je izvedel, da se bo oče mudil v Istanbulu, kjer je urejal dokumente pred tretjo poroko, se je pred dvema mesecema v turško prestolnico odločil odpotovati iz Združenih arabskih emiratov, kjer biva. »Bil je srečen,« je povedal Abdulah Hašodži. Brata Hašodži sta v pogovoru za ameriško televizijo prav tako razkrila očetovo namero, da zapusti Washington in se preseli v Turčijo, kjer bi se pogosteje lahko srečeval s svojimi vnuki. 
 

Brisanje sledi umora


Turški dnevnik Sabah danes poroča, da je Savdska Arabija v Turčijo napotila agente, domnevno za to, da bi zabrisali sledi umora. Po pisanju časopisa, ki se sklicuje na zaupne vire, je v Istanbul 11. oktobra prispelo 11 savdskih strokovnjakov, med njimi kemik in toksikolog. Predstavljala sta se kot člana preiskovalne ekipe in od 12. oktobra en teden prihajala na konzulat in v bližnjo rezidenco konzula.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine