Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hamas pozitivno ocenjuje nov načrt za prekinitev ognja v Gazi

Joe Biden je predstavil predlog za prekinitev ognja v Gazi, na katerega naj bi Izrael pristal ob posredovanju ZDA, Katarja in Egipta.
Dim se dviga ob izraelskem bombardiranju Rafe. FOTO: Eyad Baba/Afp
Dim se dviga ob izraelskem bombardiranju Rafe. FOTO: Eyad Baba/Afp
1. 6. 2024 | 10:10
1. 6. 2024 | 10:10
0:26

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da pozitivno ocenjuje nov načrt za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev talcev, ki ga je v petek predstavil ameriški predsednik Joe Biden in ga označil za žarek upanja po mesecih vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je predstavil predlog za prekinitev ognja v Gazi, na katerega naj bi Izrael pristal ob posredovanju ZDA, Katarja in Egipta. Načrt v treh fazah predvideva trajno prekinitev ognja.

Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz Gaze in izpustitev talcev ter tudi nekaj sto palestinskih zapornikov, ki so zaprti v Izraelu. Naslednji dve fazi pa predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Hamas je sporočil, da na predlog gleda pozitivno, saj poziva k trajni prekinitvi ognja, umiku izraelskih sil iz Gaze, obnovi in izmenjavi zapornikov. Kot je sporočil, je pripravljen pozitivno in konstruktivno obravnavati vsak predlog, ki temelji na trajni prekinitvi ognja, pod pogojem, da Izrael izrecno izrazi svojo zavezanost temu, na spletni strani poroča britanski BBC.

Podporo predlogu je izrazil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. »Generalni sekretar si že več mesecev prizadeva za prekinitev ognja, popoln in neoviran humanitarni dostop ter takojšnjo in brezpogojno izpustitev vseh talcev v Gazi,« je v petek zvečer dejal Guterresov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Generalni sekretar močno upa, da bo to privedlo do soglasja med stranema za dosego trajnega miru,« je dodal.

Ameriški predsednik je v petek pozval Hamas, naj sprejme načrt, ki so ga po njegovih besedah predložili Hamasu prek katarskega posrednika. »Ne smemo dopustiti, da bi nam ta priložnost za dogovor ušla,« je dejal Biden in dodal: »Čas je, da se ta vojna konča.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine