Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Golob v Generalni skupščini ZN: Gospod Netanjahu, ustavite to vojno takoj!

Na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 79. generalne skupščine ZN je Benjamina Netanjahuja neposredno pozval, naj konča vojno.
Golob je v svojem govoru večinoma ponovil to, kar je že povedal na sredinem posebnem zasedanju varnostnega sveta ZN v okviru slovenskega predsedovanja z naslovom Voditeljstvo za mir in v nedeljo na vrhu za prihodnost, ko so svetovni voditelji potrdili pakt za prihodnost. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Golob je v svojem govoru večinoma ponovil to, kar je že povedal na sredinem posebnem zasedanju varnostnega sveta ZN v okviru slovenskega predsedovanja z naslovom Voditeljstvo za mir in v nedeljo na vrhu za prihodnost, ko so svetovni voditelji potrdili pakt za prihodnost. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
STA
27. 9. 2024 | 16:14
27. 9. 2024 | 17:20
8:09

Slovenski premier Robert Golob je med današnjim nastopom na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 79. generalne skupščine ZN izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja neposredno pozval, naj konča vojno.

»Izraelski vladi želim jasno povedati – ustavite prelivanje krvi, ustavite trpljenje, pripeljite talce domov in končajte vojno – gospod Netanjahu, ustavite to vojno takoj,« je dejal ob aplavzu prisotnih in med govorom večkrat udaril po govorniškem pultu.

Golob je v svojem govoru večinoma ponovil to, kar je že povedal na sredinem posebnem zasedanju varnostnega sveta ZN v okviru slovenskega predsedovanja z naslovom Voditeljstvo za mir in v nedeljo na vrhu za prihodnost, ko so svetovni voditelji potrdili pakt za prihodnost.

Pakt je označil za utrinek enotnosti v času vojn, podnebnih katastrof in vse večje neenakosti in polarizacije. Kot drugi kanček upanja je izpostavil predsedniško izjavo Varnostnega sveta pod slovenskim predsedstvom, kjer se je vseh 15 članic zavezalo k ohranjanju miru, spoštovanju mednarodnega prava in Ustanovne listine ZN.

»Slovenija je članica Varnostnega sveta od januarja in je bila v tem času priča postopni eroziji pravil. Varnostni svet se je vedno manj sposoben učinkovito odzvati na večje konflikte, kot so Gaza, Ukrajina ali Sudan, in nič bolje nam ne gre pri drugih oblikah kriznega upravljanja,« je dejal.

»To, čemur smo priča v Ukrajini, je agresija večje in močnejše sosede na manjšo in šibkejšo. Če bomo dopustili, da se ta agresija nadaljuje, bomo odprli vrata številnim podobnim vojnam po vsem svetu,« je dejal.

FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Za Gazo je dejal, da štiri mesece po sprejetju resolucije Varnostnega sveta o prekinitvi spopadov in vrnitvi talcev še vedno ni dogovora. Na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu narašča nasilje proti Palestincem, kar svet oddaljuje od rešitve dveh držav. Poudaril je, da je sedaj celotna regija na robu prepada.

»V Sudanu smo priča humanitarni katastrofi, ki jo je povzročil človek, z milijoni razseljenih oseb, ki obupno potrebujejo humanitarno pomoč. Hkrati smo ponovno priča grozodejstvom v Darfurju,« je dejal Golob in za neukrepanje Varnostnega sveta obtožil pet stalnih članic, ker postavljajo na prvo mesto nacionalne interese.

Pozval je k reformi Varnostnega sveta z bolj pravično razdelitev sedežev. »Varnostni svet mora bolje zastopati glasove regij, ki so bile doslej premalo zastopane, kot je Afrika. Potrebna je reforma sestave Varnostnega sveta, kar mora spremljati reforma pravice do veta. Dejstvo je, da veta ne bomo mogli odpraviti, lahko pa bi to pravico bolj natančno uredili,« je dejal Golob in dodal, da bi moral biti VS ZN bolj ambiciozen pri preprečevanju spopadov.

Golob je pohvalil požrtvovalnost humanitarnih delavcev ZN in kritiziral erozijo spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava, ki jim otežuje delo. Dejal je, da v Gazi humanitarni delavci niso več le naključne posredne žrtve ampak namerna tarča napadov.

Pri podnebnih spremembah je omenil katastrofalne poplave v Sloveniji, po katerih se je sprožil razvoj naprednih digitalnih rešitev s povezavo opazovanja Zemlje, superračunalniki in umetno inteligenco. Sistem pomaga predvideti poplave in suše, je dejal ter izrazil pripravljenost za delitev teh rešitev s svetom.

»Pozivam vse, da oblikujemo globalno partnerstvo za zgodnje opozarjanje za vse, kar bo pomagalo premagati te izzive. Partnerstvo bi spodbudilo našo skupno pripravljenost in zagotovilo, da bodo vsi na Zemlji zaščiteni pred nevarnimi podnebnimi dogodki,« je dejal.

FOTO: Mike Segar/Reuters
FOTO: Mike Segar/Reuters

Opozoril je tudi na dostojanstvo starejših ljudi in dejal, da Slovenija vodi koalicijo za zavezujoče pravne instrumente o človekovih pravicah za vse ljudi.

Ob tem je pozval Generalno skupščino, ki je imela od svoje ustanovitve le štiri predsednice, ZN pa nobene generalne sekretarke, naj vodi z zgledom. »Slovenija se je pridružila podpornikom pobude za rotacijo na položaju predsednika Generalne skupščine glede na spol,« je dejal.

Poudaril je, da so v spopadih najbolj ranljivi otroci in izpostavil Gazo. Dejal je, da Slovenija konkretno pomaga z rehabilitacijo otrok iz Gaze in opisal primer dveh deklic iz Palestine, katerih zgodbo je slišal na nedavnem dogodku organizacije Save the Children v New Yorku.

»Na tem dogodku sem slišal pogumni palestinski dekleti, Saro in Rand. Govorili sta o svojih izzivih, občutkih in prihodnosti. Kljub uničenju, razčlovečenju in strahu nista bili ne jezni ne sovražni. Imeli sta le ogromno željo po normalnem življenju. Želita študirati in svojo prihodnost posvetiti pomoči svoji skupnosti. Ena bi bila zdravnica, druga humanitarna delavka.«

»Danes izpolnjujem obljubo in njuno zgodbo predstavljam Generalni skupščini. Le z našim enotnim pozivom proti vojni in za mir bomo poskrbeli, da ne bosta med tisoči palestinskih otrok brez prihodnosti,« je dodal Golob.

Benjamin Netanjahu svoj govor v Generalni skupščini ZN začel z obsodbo »laži in obrekovanja« proti njegovi državi. FOTO: Stephanie Keith/Getty Images via AFP
Benjamin Netanjahu svoj govor v Generalni skupščini ZN začel z obsodbo »laži in obrekovanja« proti njegovi državi. FOTO: Stephanie Keith/Getty Images via AFP

Netanjahu v ZN branil dejanja Izraela in zagrozil Iranu

Netanjahu je zatem v Generalni skupščini ZN izjavil, da se njegova država bori za preživetje. V svojem govoru je zagrozil Iranu s povračilnimi ukrepi, če bo Izrael napaden. Poudaril je še, da mora palestinsko islamistično gibanje Hamas, proti kateremu se v Gazi bori Izrael, oditi.

Netanjahu je govor v Generalni skupščini ZN začel z obsodbo »laži in obrekovanja« proti njegovi državi. »Moja država je v vojni in se bori za preživetje. Toda po tistem, ko sem slišal laži in klevete proti svoji državi od mnogih govornikov na tem odru, sem se odločil, da pridem in predstavim resnico,« je dejal v svojem govoru, med katerim so predstavniki številnih držav v znak protesta zapustili dvorano.

Posnetki kamer so med njegovim govorom med drugim pokazali prazne stole v iranski delegaciji, sicer pa je bil ob začetku in med samim nastopom deležen tudi aplavza nekaterih navzočih.

Zatrdil je, da bo spričo številnih sovražnikov še naprej branil svojo državo. Izrael si prizadeva za mir in hrepeni po miru, je dodal. »Vendar se soočamo z divjimi sovražniki, ki želijo naše uničenje. In braniti se moramo pred temi divjimi morilci. Naši sovražniki nas ne želijo le uničiti. Želijo uničiti našo skupno civilizacijo in nas vse vrniti v temno dobo tiranije in terorja,« je dejal Netanjahu, ki je v svojem govoru izpostavil Iran.

»Imam sporočilo tiranom v Teheranu: če napadete nas, bomo mi napadli vas. V Iranu ni kraja, ki ga dolga roka Izraela ne bi mogla doseči,« je dejal.

Palestinsko gibanje pozval, naj odloži orožje na območju Gaze ter tako konča vojno.

Med govorom Netanjahuja so predstavniki številnih držav v znak protesta zapustili dvorano. FOTO: Mike Segar/Reuters
Med govorom Netanjahuja so predstavniki številnih držav v znak protesta zapustili dvorano. FOTO: Mike Segar/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine