Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

»Gibanje #MeToo se je spremenilo v lov na čarovnice«

Aktivistka Tarana Burke, ki je leta zasnovala gibanje, je kampanjo opisala kot »neprepoznavno«.
Aktivistka Tarana Burke je pred desetimi leti zasnovala gibanje #MeToo. FOTO: Jordan Strauss/Ap
Aktivistka Tarana Burke je pred desetimi leti zasnovala gibanje #MeToo. FOTO: Jordan Strauss/Ap
A. I.
30. 11. 2018 | 09:18
30. 11. 2018 | 09:21
3:42
Najprej je bilo gibanje za pomoč deklicam, žrtvam spolnih zlorab, potem je prišel Harvey Weinstein. Nekako tako bi se glasil zelo kratek povzetek govora aktivistke Tarane Burke, idejne ustanoviteljice gibanja proti spolnim zlorabam #MeToo.

Njen včerajšnji nastop precej odmeva v javnosti. Na tehnološki konferenci TED za ženske je namreč opozorila na to, da je gibanje preraslo v nekaj povsem drugega, kot je bila sprva zamišljeno. Kampanja je postala neprepoznavna, je bila ostra. 

»Svojo vlogo pri tem nosijo tudi mediji. Gibanje so spremenili v lov na čarovnice,« je opozorila. »Nenadoma je v središču zarota, ki naj bi jo skovali proti moškim, ne pa preživele žrtve spolnih zlorab. Te se javno izpostavijo, potem pa jih vsi obrekujejo.«



Burkova je odločena, da se gibanje #MeToo oziroma #jaztudi vrne h koreninam. Zasnovala ga je sama, in sicer leta 2006, ko je na papirju osnovala načrt, kako ukrepati proti spolnemu nasilju v njeni skupnosti.

Fraza je postala globalno prepoznavna, potem ko je lani vrsta znanih hollywoodskih igralk vplivnega producenta Harveya Weinsteina obtožilo spolnega nadlegovanja, nekatere tudi posilstva. Tarana Burke pravi, da zdaj kampanja zanemarja prav tiste, ki bi jim pravzaprav morala pomagati - žrtve. 

»Želim, da gibanje #MeToo pomaga h kolektivni viziji, da bi svet očistili spolnega nasilja. To je gibanje za pomoč eni od štirih deklic ter enemu od šestih fantkov, ki so vsako leto žrtve spolnega nadlegovanja in ki svoje rane nosijo s seboj celo življenje.«

Številne igralke so vplivnega producenta Harveya Weinsteina obtožile spolnega napada. FOTO: Seth Wenig /Ap
Številne igralke so vplivnega producenta Harveya Weinsteina obtožile spolnega napada. FOTO: Seth Wenig /Ap


Dogodki, kot je imenovanje Bretta Kavanaugha na položaj zveznega sodnika, kljub temu da se je soočil z obtožbami o spolnem napadu (ki jih je sicer zanikal), ne pripomorejo k temu, da bi se stvari izboljšale. Ameriški politiki očitno ne menijo, da takšne obtožbe predstavljajo kakršno koli težave. 

»Gibanje je pomenilo prelomnico, a danes čutim, da je izgubilo pravo smer. Čeprav vsi trpimo za nekakšno kolektivno travmo.«

Burkova je svoj govor zaključila s pozivom, naj žrtvam pomagamo in jim stojimo ob strani, ko končno zberejo pogum in se odločijo, da bodo svojo travmo delile z javnostjo. 



»Sami moramo razumeti, pri tem pa o tem poučiti tudi svoje otroke, da namreč moč in privilegij nista sredstvo za zlorabo, pač pa ju moramo izkoristiti za pomoč drugim, za lastno rast. Nekateri pa jih izkoriščajo za to, da se spravljajo na druge.«

Ob koncu je spomnila, da je bilo gibanje #MeToo sprva zamišljeno kot pomoč in podpora žrtvam, naj se ne bojijo spregovoriti o svoji pretresljivi izkušnji. Da je prav, da delijo svojo zgodbo s svetom in tako osveščajo druge, ki se jim je morda zgodilo isto. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine