Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Francoska policija protestnike razgnala s solzivcem

O nasilju med policisti in udeleženci poročajo tudi s prvomajskega shoda v Torinu, v Berlinu se je zbralo 8000 ljudi.
Maskirani protestniki so se spopadli s policijo. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Maskirani protestniki so se spopadli s policijo. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
V. U., A. I.
1. 5. 2019 | 15:06
1. 5. 2019 | 21:26
7:17
V francoski prestolnici se je že pred uradnim začetkom shoda ob prazniku dela zbralo več tisoč ljudi, med katerimi so člani sindikatov, pripadniki gibanja rumenih jopičev in pa tudi nasilni izgredniki. Izbruhnili so prvi izgredi, policija je pridržala že 249 ljudi, ki so povzročali težave. Protestnike so razgnali tudi s solzivcem, poroča Reuters

Na bulvarju Montparnasse na jugu Pariza so se od jutra zbirali ljudje, prišlo jih je več tisoč. Med njimi so številni nosili rumene jopiče, ki predstavljajo gibanje, ki v Franciji proti vladnim politikam protestira že od novembra lani.

Okoli 13. ure so izbruhnili prvi spopadi med policijo in izgredniki, ki so jih policisti poskušali razgnati s solzivcem. Pariška policija je ob tem sporočila, da so danes pridržali že 165 ljudi. Opravili pa so tudi več kot 9000 preventivnih pregledov, navaja francoska televizija BFMTV.


Napovedali med 1000 in 2000 izgrednikov


Francosko notranje ministrstvo je že v torek posvarilo, da bi lahko proteste izkoristili izgredniki, ki jih pričakujejo med 1000 in 2000. Napovedali so odločen odziv. V Parizu so namestili 7400 pripadnikov varnostnih sil, trgovcem pa so svetovali, naj zaprejo trgovine ob prizorišču.

Shodi in protesti ob 1. maju so potekali tudi v drugih mestih po državi, med drugim v Toulousu, Nantesu in Lyonu. Večinoma so minili mirno.

Protestnik v Parizu. FOTO: Alain Jocard/Afp
Protestnik v Parizu. FOTO: Alain Jocard/Afp


Rumeni jopiči že od novembra lani protestirajo proti fiskalni in socialni politiki vlade, ki je po mnenju protestnikov nepravična, predsednika Emmanuela Macrona pa pozivajo k odstopu.

Proteste nadaljujejo, kljub temu da je Macron pretekli teden ob koncu večmesečne nacionalne razprave, ki so jo sprožili v iskanju odgovorov na izhod iz krize, napovedal več ukrepov. Med drugim je obljubil bistveno znižanje davka na dohodek. Obljubil pa je tudi uskladitev pokojnin, nižjih od 2000 evrov mesečno, z inflacijo od 1. januarja 2020.

Do napetosti v Torinu je prišlo predvsem med policisti in gibanjem gibanja No TAV. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Do napetosti v Torinu je prišlo predvsem med policisti in gibanjem gibanja No TAV. FOTO: Marco Bertorello/AFP

 

Napeto tudi v Torinu, Berlinu in Moskvi


O napeti situaciji in izgredih so poročali tudi iz italijanskega Torina, s prvomajskega shoda italijanske nacionalne zveze partizanov ANPI, sindikatov in protestnega gibanja No TAV. Policisti so sprva zaustavili pot predvsem slednjim, ko so več tisoč njihovih pripadnikov ločili od ostalih, so jih ti začeli obmetavati s steklenicami, pločevinkami, zastavami in drugim.

Člani gibanja so policiste obtožili, da so jih policisti udarjali s pendreki, udarjali in brcali. Dva udeleženca shoda in eden izmed policistov so pristali v bolnišnici, z lažjimi poškodbami.

Protesti ob prvem maju so ptekali tudi v Berlinu. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Protesti ob prvem maju so ptekali tudi v Berlinu. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters


Demonstracije so potekale tudi v številnih mestih po Nemčiji, kjer se je zbralo več deset tisoč ljudi. V Berlinu jih je na ulice prišlo okoli 8000. Konfederacija nemških sindikatov (DGB) je pozvala k demonstracijam po vsej Nemčiji v podporo minimalni plači na ravni celotne Evrope. Glavni shod so pripravili v Leipzigu, kamor je prišlo okoli 1500 ljudi, poroča STA.

Tam je zbrane nagovoril tudi vodja DGB Reiner Hoffmann, ki je opozoril na razlike, ki še vedno obstajajo med nekdanjima Zahodno in Vzhodno Nemčijo. »Ne more se nadaljevati, da v nekaterih podjetjih na vzhodu ljudje delajo tri ali štiri ure več kot na zahodu,« je povedal. Kritičen je bil tudi do tega, da je delo na vzhodu vse redkeje urejeno s kolektivnimi pogodbami.

Za zvečer pa so bile v Berlinu napovedane tudi demonstracije levičarskih protestnikov. Osrednji shod je bil predviden zvečer v četrti Friedrichshain. Na ulicah prestolnice je za varnost in red skrbelo 5500 policistov, od tega 2000 v Friedrichshainu.

Številni shodi ob prazniku dela so tudi v Rusiji. FOTO: Stringer Reuters
Številni shodi ob prazniku dela so tudi v Rusiji. FOTO: Stringer Reuters


Številni shodi ob prazniku dela so bili tudi v Rusiji. V Moskvi se je zbralo več deset tisoč ljudi, protesti pa so potekali tudi v Sankt Peterburgu, kjer so aretirali več deset nasprotnikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na moskovskem Rdečem trgu se je danes na tradicionalnem shodu ob prazniku dela zbralo več deset tisoč ljudi, po navedbah organizatorjev celo več kot 100.000. Pohod po mestu je vodil moskovski župan Sergej Sobjanin. Govorniki so pozivali k višjim plačam in več delovnim mestom za mlade in starejše.

Shodi ob prvem maju so potekali tudi po drugih ruskih mestih, med drugim v Sankt Peterburgu. Tam so se zbrali podporniki vladajoče stranke, komunistične stranke in člani sindikatov. Prišlo pa je tudi okoli 2000 predsednikovih nasprotnikov, ki so vzklikali »Putin je lopov« in »To je naše mesto«. Policija jih je kmalu razgnala, medtem ko so podporniki Kremlja lahko nadaljevali shod.

V Sankt Peterburgu so aretirali več kot 60 ljudi, vključno s poslancem Maksimom Reznikom, je sporočila nevladna organizacija OVD-Info, ki spremlja aretacije podpornikov opozicije. Vse skupaj pa je bilo po Rusiji aretiranih več kot sto ljudi. V ruski javnosti se v zadnjih letih krepi nezadovoljstvo, in sicer predvsem zaradi sporne pokojninske reforme. Poleg tega se znižuje življenjski standard, kar je predvsem posledica zahodnih sankcij zaradi ruske vloge v ukrajinski krizi. Vse manj je priljubljen tudi Putin.

Protestniki v Grčiji so peli tudi Internacionalo. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Protestniki v Grčiji so peli tudi Internacionalo. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


V Grčiji ob prvem maju stavka ohromila javni promet


V Grčiji je ob današnjem prazniku dela potekala stavka delavcev v javnem prevozu, zaradi česar je bilo prekinjenih večina železniških in avtobusnih povezav, v pristaniščih pa so obstali številni trajekti. Več kot 20.000 ljudi se je medtem zbralo na prvomajskih shodih po vsej Grčiji. V pristaniščih so danes obstali vsi trajekti, ki vozijo na in z egejskih otokov. Ponovno bodo začeli obratovati v četrtek zjutraj.

Danes so po vsej državi stali tudi vlaki, ki jih upravlja družba TrainOSE. V prestolnici pa več ur ni obratovala podzemna železnica, 24-urna stavka pa je ohromila tudi tamkajšnji avtobusni promet. Na ulicah številnih grških mest se je medtem na prvomajskih shodih po navedbah organizatorjev zbralo 20.000 ljudi, ki so zahtevali boljše plače in izražali nezadovoljstvo zaradi visoke brezposelnosti. Ta še vedno znaša 18,5 odstotka, kar je največ v Evropski uniji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine