Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Facebook in Instagram Trumpu blokirala profil za nedoločen čas

Pred vdorom v kongres je Donald Trump prek družbenih omrežij nagovoril svoje privržence in jih podpihoval s trditvami, da so bile volitve ukradene.
Pri Twitterju so posnetek najprej sicer pustili na Trumpovem profilu, odstranili so le možnosti retvitanja, všečkanja in komentiranja, nato pa so ga tudi tam izbrisali ter začasno blokirali profil. FOTO: Handout Reuters
Pri Twitterju so posnetek najprej sicer pustili na Trumpovem profilu, odstranili so le možnosti retvitanja, všečkanja in komentiranja, nato pa so ga tudi tam izbrisali ter začasno blokirali profil. FOTO: Handout Reuters
A. I.
7. 1. 2021 | 07:23
7. 1. 2021 | 18:05
3:49
Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so blokirali profil na družbenih omrežjih twitter in facebook, potem ko je pisaril množici, ki je vdrla v kongres. Trump je znova navajal lažne trditve o volilni prevari, preden je svoje privržence pozval, naj gredo domov, pa jim je napisal, da jih ima rad. Kasneje so mu profil blokirali tudi na Snapchatu.

Predsednikova dejanja budno spremljajo, so sporočili, in se bodo o nadaljnjih korakih odločali sproti. Ni se zgodilo prvič, da so pri Snapu ukrepali proti Trumpu. Junija lani so izrazili zaskrbljenost zaradi njegove retorike in ogled njegovih vsebin omogočili le prijavljenim posameznikom.

Twitter je zaradi hudega kršenja državljanske integritete zahteval umik treh predsednikovih tvitov. Iz podjetja so sporočili, da bo Trumpov profil ostal blokiran, dokler ne bodo omenjeni zapisi izbrisani. Če Trump še naprej ne bo upošteval pravil, ki jih ima Twitter, so zagrozili s trajno ukinitvijo računa @realDonaldTrump. Kot piše BBC, bi bili s tem Donaldu Trumpu dnevi na twitterju lahko šteti, saj je predsednik znan po tem, da na pravila in smernice ne da kaj dosti. 

Trumpov račun na družbenih omrežjih Facebook in Instagram pa bo blokiran za nedoločen čas, najmanj pa prihodnja dva tedna, dokler v ZDA ne bo končan miren prenos oblasti, je danes sporočil ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

image_alt
Pobesneli Trumpovi privrženci prekinili potrjevanje Bidnove zmage


Trumpovi podporniki so vdrli na Kapitol oziroma sedež ameriške vlade in se spopadli s policijo, da bi ustavili kongresno razpravo o zmagi demokratskega kandidata Joeja Bidna. Republikanci so izpodbijali potrditev rezultata novembrskih volitev. Štirje ljudje so v nemirih umrli. Med smrtnimi žrtvami je ženska, ki je umrla, ko je množica poskušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti. Žensko so odpeljali v bolnišnico, a je tam podlegla poškodbam.

Pri Facebooku so Trumpu za 24 ur onemogočili uporabo profila. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Pri Facebooku so Trumpu za 24 ur onemogočili uporabo profila. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Pred vdorom podpihoval privržence 


Pred vdorom v kongres je Donald Trump nagovoril svoje privržence in jih podpihoval s trditvami, da so bile volitve ukradene. Nekaj ur kasneje je na facebooku objavil videoposnetek in ponovil lažno trditev. Protestnikom je dejal, da jih ima rad, ljudi, ki so vdrli na Kapitol, pa označil za »domoljube«. Youtube je video odstranil zaradi kršenja politike glede širjenja novic o volilni prevari. 

Pri Twitterju so posnetek najprej sicer pustili na Trumpovem profilu, odstranili so le možnosti retvitanja, všečkanja in komentiranja, nato pa so ga tudi tam izbrisali ter začasno blokirali profil. »Zaradi podpihovanja nasilja znatno omejujemo tvite, ki kršijo našo politiko o državljanski integriteti.«

image_alt
Ameriška črna sreda


V podjetju Facebook so za BBC povedali: »Nasilni protesti v kongresu so sramota. Na naši platformi prepovedujemo spodbujanje in pozive k nasilju, zato aktivno pregledujemo in odstranjujemo vse vsebine, ki bi kršile ta pravila.« Kot so navedli, iščejo in brišejo vsebine, ki so spodbudile in podprle napad na Kapitol. Pohod na kongres je bil namreč delno organiziran prav na spletu, tudi v nekaterih skupinah na facebooku. 

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden se bo najbrž, kot trdijo nekateri analitiki, po prevzemu oblasti zavzel za odstranitev ekstremističnih zapisov in vsebin na družbenih omrežjih. Policija je v sredo med nemiri aretirala najmanj 50 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in našla tudi dve bombi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine