Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Sodišče: Evropsko pravo je v nasprotju s poljsko ustavo

Kritiki so odločanje o vprašanju, ali ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim, označili za poskus spodkopavanja pravne strukture Unije.
Bruselj in Varšava sta v sporu zaradi številnih vprašanj od imenovanja vrhovnih sodnikov, medijske svobode do pravic skupnosti LGBT+. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Bruselj in Varšava sta v sporu zaradi številnih vprašanj od imenovanja vrhovnih sodnikov, medijske svobode do pravic skupnosti LGBT+. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
G. Z., P. Ž, Ju. K.
7. 10. 2021 | 18:06
7. 10. 2021 | 19:37
2:29
Poljsko ustavno sodišče je danes odločilo, da je del evropskega prava v nasprotju z nacionalno ustavo. Po mnenju večine sodnikov so nekatere določbe v pogodbah EU in sodbe sodišča EU v Luksemburgu v navzkrižju z najvišjim poljskim pravnim aktom. Članstvo države v Uniji in podpis pogodb po njihovem mnenju nista pomenila, da je Poljska svojo suverenost prenesla na Bruselj, je poročal AP.

Odločitev sodišča, ki je pod nadzorom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), je bila težko pričakovana in večkrat prestavljena. Kritiki so odločanje o vprašanju, ali ima evropsko pravo prednost pred nacionalnim, označili za poskus spodkopavanja pravne strukture Unije. Z odločitvijo o nadvladi domače zakonodaje bi bila, kot je pred časom izpostavil evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ogrožen eden izmed temeljev sedemindvajseterice.

V odzivu na danšanjo odločitev pa je Reynders napovedal, da bo evropska komisija uporabila vsa orodja, ki jih ima na razpolago, da zagotovi spoštovanje temeljnih načel. To so obveza spoštovanja odločitev sodišča EU za vsa nacionalna sodišča, prednost evropskega pred nacionalnim pravom in pristojnost sodišča EU za odločanje o aktih Unije. Natančneje zadeve še ni hotel komentirati, saj jo morajo najprej temeljito preučiti.

»To je napad na EU kot celoto,« je sporočil Jeroen Lenaers, ki je v poslanski skupine Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu predstavnik za pravosodje in notranje zadeve. Z odločitvijo ustavnega sodišča, da del pogodb EU ni skladen s poljskim pravom, v Varšavi po njegovem mnenju utirajo pot izstopu Poljske iz EU. Iz levosredinske poslanske skupine S&D pa so sporočili, da se na Poljskem »uresničuje črn scenarij«. Evropsko komisijo so pozvali k sprožitvi mehanizma pogojevanja izplačil s spoštovanjem vladavine prava in odprtju postopkov ugotavljanja kršitev prava EU.

Bruselj in Varšava sta v sporu zaradi številnih vprašanj: od imenovanja vrhovnih sodnikov, medijske svobode do pravic skupnosti LGBT+.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine