Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evroposlanci sprejeli krizni načrt o ločitvi z Združenim kraljestvom

Načrt zagotavlja povezanost zračnega in cestnega prometa ter vzajemni dostop ribiških plovil do voda obeh strani.
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier. FOTO: Reuters
Glavni evropski pogajalec Michel Barnier. FOTO: Reuters
STA
18. 12. 2020 | 18:32
18. 12. 2020 | 18:43
1:55
Evropski poslanci so danes podprli krizni načrt usmerjenih ukrepov, če se EU in Združeno kraljestvo do konca leta ne uspeta dogovoriti o sporazumu o odnosih po brexitu.

Načrt usmerjenih ukrepov, ki ga je pretekli teden objavila Evropska komisija, zagotavlja osnovno povezanost zračnega in cestnega prometa med EU in Združenim kraljestvom ter omogoča vzajemni dostop ribiških plovil do voda obeh strani. Namen je premostiti obdobje, ko ne bi bilo nobenega dogovora.

image_alt
Globoko v podaljšku, a nič bližje dogovoru


Te začasne ukrepe mora zdaj potrditi še Svet EU. Veljati bodo začeli po objavi v uradnem listu EU, uporabljati pa jih bo mogoče, če bo podobne ukrepe sprejelo tudi Združeno kraljestvo, so pojasnili v parlamentu.

Dopoldne so evroposlanci o pogajanjih o brexitu razpravljali z glavnim evropskim pogajalcem Michelom Barnierjem. Ta je posvaril, da je za dogovor med EU in Veliko Britanijo o prihodnjih odnosih po brexitu ostalo le še nekaj ur časa.

Na drugi strani je britanski premier Boris Johnson pogajanja, ki so v sklepni fazi, označil za težka. Dejal je sicer, da so njihova vrata odprta, ter izrazil upanje, da se bo EU spametovala in dala predlog na pogajalsko mizo.

Morebitni dogovor, ki ga morata strani skleniti najkasneje do konca meseca, mora ratificirati tudi Evropski parlament. Konferenca predsednikov parlamenta je v četrtek po srečanju z Barnierjem sporočila, da je pripravljena konec decembra organizirati izredno plenarno zasedanje parlamenta o izidu pogajanj, vendar pa mora biti dogovor dosežen do nedelje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine