Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Evropejci verjamejo, da bo Rusija napadla Ukrajino

Večina sodelujočih v panevropski anketi – Slovenija ni bila vključena – meni, da bi Nato in EU morala zaščititi Ukrajino.
Večina anketirancev je manj naklonjena vmešavanju njihove države v obrambo Ukrajine. FOTO: Janis Laizans/Reuters
Večina anketirancev je manj naklonjena vmešavanju njihove države v obrambo Ukrajine. FOTO: Janis Laizans/Reuters
9. 2. 2022 | 19:25
9. 2. 2022 | 19:41
4:30

V nadaljevanju preberite:

Velik delež vprašanih Evropejcev verjame, da bo Rusija letos napadla Ukrajino, je razvidno iz raziskave, ki jo je Evropski svet za zunanje zadeve (ECFR) izvedel konec januarja, njene izsledke pa objavil danes. Takšno mnenje prevladuje v skoraj vseh državah, vključenih v anketo, zlasti izrazito je v vzhodnih članicah Evropske unije. Prav tako vprašani Evropejci menijo, da bi morala Nato in EU ob morebitnem ruskem napadu vzeti Ukrajino v bran.

Raziskava, opravljena v sedmih državah, ki predstavljajo približno dve tretjini državljanov sedemindvajseterice, je po mnenju direktorja ECFR in soavtorja študije Marka Leonarda pokazala, da v pogledih Evropejcev ni bistvenih razhajanj o nevarnosti ukrajinske krize. »Strinjajo se, da bi [ruski predsednik] Vladimir Putin lahko začel vojaško invazijo in da bi morala Evropa skupaj s partnerji v Natu priskočiti na pomoč Ukrajini,« je izsledke interpretiral Leonard.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine