Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Donald Trump napovedal imenovanje nove vrhovne sodnice

Imenovanje konservativnega vrhovnega sodnika pred novembrskimi volitvami bi lahko pomembno vplivalo na uresničevanje človekovih pravic v prihodnje.
Bo vrhovno sodišče v ZDA kmalu dobilo šestega konservativnega sodnika? FOTO: Jose Luis Magana/AFP
Bo vrhovno sodišče v ZDA kmalu dobilo šestega konservativnega sodnika? FOTO: Jose Luis Magana/AFP
Ka. M., STA
20. 9. 2020 | 09:25
20. 9. 2020 | 09:45
2:16
Ameriški predsednik Donald Trump je po smrti liberalne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg v soboto napovedal, da bo kmalu predlagal novo kandidatko za funkcijo vrhovne sodnice. Mediji kot možni izbiri omenjajo konservativni sodnici, 48-letno Amy Coney Barrett in Barbaro Lagoa.

Demokrati medtem vztrajajo, da bi bilo treba novega vrhovnega sodnika – Ruth Ginsburg je zaradi zapletov ob raku na trebušni slinavki umrla v petek v starosti 87 let – imenovati po volitvah, ki bodo v ZDA 3. novembra. 

Devet vrhovnih v ZDA namreč predlaga predsednik, potrjuje pa jih senat, kjer imajo republikanci večino. Vrhovni sodniki so na funkcijo izvoljeni do smrti, če se prej ne odločijo za upokojitev. Če se bo sedanjim petim konservativnim sodnikom pred volitvami pridružil še šesti, bo pod vprašaj postavljenih nemalo človekovih pravic, med njimi pravica do izbire za splav, ki temelji na odločitvi v primeru Roe v. Wade, v katerem je vrhovno sodišče leta 1973 potrdilo pravico do izbire za splav v začetnem obdobju nosečnosti.

Ruth Bader Ginsburg se bodo v ZDA spominjali kot veliko zagovornico enakosti. FOTO: Kena Betancur/AFP
Ruth Bader Ginsburg se bodo v ZDA spominjali kot veliko zagovornico enakosti. FOTO: Kena Betancur/AFP


Junija, ko je vrhovno sodišče glasovalo o zakonu glede splava v Louisiani, po katerem bi licenco za opravljanje posega izgubili zdravniki brez dovoljenja za delo v bližnjih bolnišnicah (to bi pomenilo zaprtje dveh od treh ustanov, kjer je v tej zvezni državi možno opraviti splav), je sicer konservativni predsednik sodišča John Roberts glasoval enako kot štirje liberalni sodniki. Podobnega izida v zadevah, povezanih s splavom, ne gre pričakovati v primeru, da bo za vrhovnega sodnika imenovana konservativna sodnica, ki bo nasprotovala prekinitvam nosečnosti v začetnem obdobju nosečnosti. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine