Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Donald Trump kot Mussolini? Upokojeni general obtožuje

Kakšne posle je sklepal predsednikov mlajši brat – "Economist" za Amy Klobuchar.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Yana Paskova/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Yana Paskova/Reuters
27. 10. 2019 | 03:14
27. 10. 2019 | 09:07
3:19
New York – Upokojeni ameriški general Barry McCaffrey je predsednika Donalda Trumpa primerjal z Mussolinijem, potem ko je administracija odpovedala časopisa New York Times in Washington Post v vladnih službah. Predsednikova predstavnica za tisk Stephanie Grisham je ukrep označila za varčevanje, a Trump na svojih tvitih ne skriva ogorčenja nad mediji, ki ga vztrajno kritizirajo. Med njimi na samem vrhu omenjena dnevnika, televizijski postaji CNN, ki ji tudi očita pristranoskost, pa je že grozil celo s tožbo.



»Lažnivi Washington Post še naprej objavlja zlagane članke z ničelnim številom virov, da me skrbi razreševalna sleparija,« je Trump tvital sinoči. »Ne skrbi me, ker nisem naredil ničesar narobe – lov na čarovnice se nadaljuje!« A zdaj odvetnik ameriškega veleposlanika pri Evropski uniji Gordona Sondlanda izjavlja, da je njegov varovanec v pristojnem odboru predstavniškega doma domneval, da je Trump od ukrajinskega vodstva v zameno za vojaško pomoč res zahteval preiskavo proti delovanju nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna v tej državi.
Veleposlanik ZDA pri Evropski uniji Gordon Sondland. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Veleposlanik ZDA pri Evropski uniji Gordon Sondland. FOTO: Francois Lenoir/Reuters


Nekateri ustavni pravniki pa vendarle dvomijo v demokratske argumente, ki naj bi jih potrdila tudi izjava veleposlanika Sondlanda. Ukrajina pred prejemom vojaške pomoči ni začela preiskovati Bidna in njegovega sina, ki je brez strokovnega znanja sedel v upravnem odboru enega tamkajšnjih podjetij za pridobivanje zemeljskega plina. Poleg tega predstavniški dom še ni glasoval o postopku razreševanja, kot predvideva ustava. Sedanja preiskava poteka v tajnosti, a z obilnim curljanjem delnih informacij naklonjenim medijem.

Nove skrbi pa lahko predsedniku prinesejo poročila, da je z mlajšim bratom Robertom Trumpom povezano podjetje letos pridobilo za 33 milijonov dolarjev vladnih naročil. To vsaj trdi konkurenca podjetja CertiPath iz virdžinijskega Restona.
 

"Economist" za Amy Klobuchar


»Amy Klobuchar za zdravo pamet!« britanski tednik naslavlja članek o demokratski predsedniški kandidatki slovenskih korenin. Osem milijonov ljudi, ki so gledali zadnje televizijsko soočenje demokratskih kandidatov za izzivalca republikanskega predsednika, si morda misli, da gre demokratskim volivcem predvsem za zdravstveno zavarovanje ali zunanjo politiko, piše Economist, a tudi navaja, da ni tako: raziskave javnega mnenja kažejo, da jim gre za zmago demokratskega kandidata ali kandidatke nad Donaldom Trumpom. Zato bi morala demokratska stranka morda razmisliti o edini med njimi, ki je v preteklosti že zmagovala na tradicionalno republikanskih območjih: Amy Klobuchar!
Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. FOTO: Scott Eisen/AFP
Senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar. FOTO: Scott Eisen/AFP

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine