Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Donald Trump in njegovi dobički

Časopis New York Times republikanskega predsednika še naprej obtožuje združevanja poslov in politike.
Ameriški predsednik Donald Trump si je tudi med sobotno predvolilno prireditvijo odstranil masko. FOTO: Tom Brenner/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump si je tudi med sobotno predvolilno prireditvijo odstranil masko. FOTO: Tom Brenner/Reuters
11. 10. 2020 | 05:06
11. 10. 2020 | 07:11
3:08
Washington – Ameriški predsednik Donald Trump se je razglasil za ozdravljenega od covida 19 ter se z novo energijo loteva predvolilnih dejavnosti, ne mirujejo pa niti njegovi nasprotniki. Časopis New York Times je že septembra razburil z objavo njegovega zelo bornega plačevanja davka na dohodek, zdaj pa nadaljuje z razkritji drugih domnevnih nepravilnosti. V članku z naslovom »Močvirje, ki ga je zgradil Trump« predsednikove hotele in letovišča vidijo kot nove, zelo dobičkonosne kuloarje washingtonske politike.



Pri newyorškem časopisu verjamejo, da so Trumpa septembra razkrinkali kot neuspešnega poslovneža, po vstopu v politiko pa naj bi se okoristil s prepletanjem lastnine in politike. Navajajo več kot dvesto družb, lobističnih skupin in tujih vlad, ki naj bi tako pridobivale prednosti, šestdeset takšnih strank naj bi rodbini Trump samo v prvih dveh letih predsednikovanja prineslo skoraj dvanajst milijonov dolarjev. V zameno naj bi dobile takšno ali drugačno uresničevanje svojih interesov.

V Beli hiši so odgovorili, da je predsednik tekoče odgovornosti »zelo uspešnega posla, ki ga je zgradil« predal odraslima sinovoma ter da vsak dan uresničuje svojo obljubo boja za Američane, izsuševanja močvirja in postavljanja Amerike na prvo mesto. New York Times pa navaja stranke, kot so tuji politiki, floridski baroni pridelave sladkorja, kitajski milijarderji in srbski princ, poleg njih pa omenja še zagovornike čistih energij in njihove nasprotnike iz naftne industrije, aktiviste za omejene pristojnosti vlade in iskalce milijardnih koristi iz državnega proračuna.

Trump na svojem škotskem golfišču. FOTO: David Moir/Reuters
Trump na svojem škotskem golfišču. FOTO: David Moir/Reuters


Trumpova administracija je vsem priskrbela sredstva, zakone in zemljo, imenovani so bili v komisije za posebne naloge in v veleposlaništva, dobili so vse od predsedniških direktiv do predsedniškega tvita, ocenjuje New York Times. Nekateri so to kasneje izgubili na račun drugih, kaosa v Beli hiši ali predsednikovega kratkega razpona pozornosti, drugi pravijo, da so bili privilegiji le naključni. Pri vseh pa naj bi finančno pridobil Trump. »Plačevali so za igre golfa in zrezke za večerjo, za velika poslovna srečanja ali slavnostne prireditve.« Navajajo washingtonskega lobista Bryana Lanza, ki vidi prednosti druženja s predsednikom tam, kjer se ta dobro počuti, ter omenja elitni floridski klub Mar-a-Lago in golfišče Bedminster v New Jerseyu. Drugi so dodali washingtonski hotel Trump International, ki leži le streljaj od Bele hiše.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine