Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Dobrodošli v peklenskem letu

Evropa je v volilnem letu v težkem položaju, v sosedstvu divjata veliki vojni, gospodarstvo na robu recesije, krepi se skrajna desnica.
Odnos Ursule von der Leyen in Charlesa Michela so ves mandat zaznamovale napetosti in boj za prestiž. FOTO: Johanna Geron/ Reuters
Odnos Ursule von der Leyen in Charlesa Michela so ves mandat zaznamovale napetosti in boj za prestiž. FOTO: Johanna Geron/ Reuters
14. 1. 2024 | 13:58
14. 1. 2024 | 14:00
6:10

V nadaljevanju preberite:

V evropsko četrt neuradne prestolnice EU se je po praznikih počasi začel vračati vrvež. V evropskem parlamentu se v za Bruselj neobičajno hladnih dneh pripravljajo na zadnja zasedanja pred volitvami 9. junija. Kadri v kabinetih evropske komisije in drugih institucij že iščejo priložnosti za prihodnje službe. Pred bruseljsko politiko je dolgo in naporno leto.

Nova »sezona« se ni še niti začela, ko je konec prejšnjega tedna kot strela z jasnega udarila napoved predsednika evropskega sveta Charlesa Michela, da na položaju ne bo ostal do konca mandata 30. novembra. V analih bo gotovo ostal protokolarni škandal z obiska v Ankari leta 2021, ko je samozavestni Michel, ne da bi trenil, sedel na stol ob turškem predsedniku Erdoğanu. Za vidno osuplo Ursulo von der Leyen je ostala na razpolago le zofa.

Projekcije kažejo, da se bodo na evropskih volitvah okrepile skrajne sile. Evropska trda desnica je pri številnih ideoloških vprašanjih na različnih bregovih in ni združljiva pod skupnim dežnikom. A v navezi z zmerno desnico lahko v Bruslju spodkopajo zelene načrte EU. Da bi v na volitve pritegnile mlade, v evropski komisiji že razmišljajo o nenavadnih prijemih.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine