Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Danska premierka lažje poškodovana in v šoku, napadalca takoj aretirali

Napadalec Mette Frederiksen bo še danes zaslišan. Evropski voditelji obsojajo njegovo dejanje.
Napad na dansko premierko Mette Frederiksen so danes obsodili številni evropski voditelji. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
Napad na dansko premierko Mette Frederiksen so danes obsodili številni evropski voditelji. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
STA
8. 6. 2024 | 12:07
8. 6. 2024 | 16:13
4:58

Dansko premierko Mette Frederiksen je sinoči v Københavnu napadel neznan moški, ki ga je policija nemudoma aretirala, poročajo tuje tiskovne agencije. Premierka po doslej znanih informacijah ni utrpela hujših poškodb, po navedbah prič je šlo za močnejši udarec v ramo. Devetintridesetletnega napadalca bodo danes zaslišali na sodišču v Frederiksbergu.

V uradu danske premierke so včeraj zvečer potrdili napad na trgu Kultorvet v Københavnu in dodali, da je bila Frederiksen v šoku. Sprva ni bilo jasno, ali je utrpela kake poškodbe, toda po navedbah prič ni šlo za hujši incident.

Premierka je kljub temu odpovedala današnje obveznosti. »Po včerajšnjem napadu je bila premierka Metta Frederiksen odpeljana v bolnišnico na zdravniški pregled,« so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz njenega urada. Po njihovih navedbah je premierka v napadu utrpela lažjo poškodbo vratu, sicer pa je dobro, toda pretresena zaradi dogodka.

Priči sta za danski časnik BT povedali, da sta videli, kako je premierka Frederiksen prišla na trg okrog 18. ure po lokalnem času. Moški, ki je hodil v nasprotni smeri, jo je nato ob bližnjem srečanju močno zadel v ramo. Frederiksen se je opotekla, vendar ni padla na tla, moški pa je stekel stran. Premierka se je po napadu usedla v bližnjo kavarno, moškega pa so nemudoma ujeli in pridržali njeni varnostniki, ter ga nato predali policistom.

Policija v Koebenhavnu je prav tako potrdila, da so aretirali napadalca, vendar pa niso podali informacij o njegovi identiteti ali motivu za napad. Kasneje so v objavi na omrežju X sporočili, da bo 39-letni moški danes zaslišan pred sodiščem v Frederiksbergu. Sodnik bo odločal o tem, ali obstajajo razlogi za odreditev pripora, kot zahteva policija, je poročala danska državna televizija DR1.

Premierka je odpovedala današnje obveznosti. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP
Premierka je odpovedala današnje obveznosti. FOTO: Mads Claus Rasmussen/AFP

Na incident se je že v petek odzval danski obrambni minister Troels Lund Poulsen, ki je dejal, da takšen incident ne pritiče Danski.

Napad na premierko Frederiksen so obsodili tudi v Bruslju. »Obsojam to podlo dejanje, ki je v nasprotju z vsem, v kar verjamemo in za kar se borimo v Evropi,« je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je danski premierki zaželela veliko moči in poguma.

Napad sta kot grozljiv označila tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. »Ostro obsojam to dejanje in želim Mette Frederiksen čimprejšnje okrevanje,« je na omrežju X zapisal francoski predsednik Emmanuel Macron. »Takšnih agresivnih dejanj ne moremo spregledati ali normalizirati. To je nevarno za naše demokracije,« je navedel kanadski premier Justin Trudeau.

Šokiran je tudi slovenski premier Robert Golob. »Ostro obsojam to sramotno in strahopetno dejanje agresije,« je zapisal na X.

Z zgroženostjo sta se na napad odzvala tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je v objavi na omrežju X zapisal, da nasilje ne bo določalo naših političnih izbir".

Mette Frederiksen je včeraj nudila podporo Christel Schaldemose, vodilni kandidatki njene stranke Socialnih demokratov na evropskih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po njenih besedah napad ni bil povezan s predvolilno kampanjo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine