Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Covidno potrdilo veljavno devet mesecev po cepljenju

Za potovanja v tem časovnem okviru ne bi bilo omejitev tudi brez poživitvenega odmerka.
Potovanja po EU med pandemijo naj bi po novem slonela bolj na ­položaju posameznika, ne toliko na epidemičnem zemljevidu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Potovanja po EU med pandemijo naj bi po novem slonela bolj na ­položaju posameznika, ne toliko na epidemičnem zemljevidu. FOTO: Leon Vidic/Delo
P. Ž.
25. 11. 2021 | 10:52
26. 11. 2021 | 07:36
2:34

Evropska komisija je, da bi se izog­nila zapletom v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU k poživit­venemu odmerku, predlagala standardno veljavnost potrdila o cepljenju proti covidu-19 devet mesecev. Države članice je pozvala, naj takoj naredijo vse za dostop do cepiva ljudem, ki se bližajo temu roku, da bodo lahko prejeli poživitveni odmerek.

Imetniki covidnega potrdila tako tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav na potovanjih po EU devet mesecev od prejetja potrdila. Zanje ne bi smele veljati dodatne omejitve, denimo zahteve po testih ali karanteni. Po devetih mesecih pa covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka naj ne bi več veljalo. Komisija se je odločila za pravno nezavezujoče priporočilo, razmišlja tudi o možnosti uredbe. V komisiji so poudarili, da je treba razlikovati med prostim gibanjem po EU ter uporabo potrdila v druge namene, kar je urejeno na nacionalni ravni. Vsaka članica tako sama odloči o uporabi potrdila za dostop do restavracij in koncertov.

Spremenjena pravila za otroke

Poleg tega je komisija predlagala spremembe pri pristopu za zagotovitev prostega gibanja po EU med pandemijo, slonel naj bi bolj na položaju posameznika, ne toliko na epidemičnem zemljevidu. Ta kljub temu ostaja orodje obveščanja, pri čemer bodo merila za opredelitev stopnje tveganja drugačna. Po novem bodo za obarvanje držav od zelene do temno rdeče upoštevali število primerov, stopnjo precepljenosti in testiranja. Za potnike z zelenih območij naj ne bi bilo omejitev. Potovanja s temno rdečih so odsvetovana, za tiste, ki kljub temu potujejo in niso cepljeni ali prebolevniki, pa je zahtevan negativen test pred potovanjem in karantena po prihodu. Izjema so potovanja obmejnih delavcev in otrok, mlajših od dvanajst let.

Spreminja se tudi obravnava družin. Za otroke, mlajše od šestih let, naj ne bi bilo omejitev, prav tako za otroke od šestih do dvanajstih let, razen če prihajajo s temno rdečih območij; v tem primeru potrebujejo potrdilo o cepljenju ali negativen test. Za otroke, starejše od dvanajst let, veljajo enaka pravila kot za odrasle. P. Ž.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine