Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Civilizirano, a ostro soočenje podpredsedniških kandidatov

J. D. Vance in Tim Walz sta poskrbela za argumentirano TV-soočenje, najbrž pa ne bosta prepričala že prepričanih.
Senator iz Ohia J. D. Vance  in guverner Minnesote Tim Walz. FOTO: Angela Weiss/AFP
Senator iz Ohia J. D. Vance  in guverner Minnesote Tim Walz. FOTO: Angela Weiss/AFP
2. 10. 2024 | 05:20
2. 10. 2024 | 09:16
6:08

Najverjetneje zadnje TV-soočenje v ameriški predsedniški tekmi in prvo podpredsedniško med republikanskim kandidatom J. D. Vanceom in demokratskim Timom Walzem je v studio televizijske mreže CBS prineslo vročo, a civilizirano razpravo z dobro oblikovanimi argumenti na obeh straneh, občasno celo v strinjanju obeh tekmecev – ki pa najverjetneje ne bo prepričala že prepričane večine ameriških volivcev.

Začelo se je pri Bližnjemu vzhodu, ki sta ga voditeljici Norah O'Donnell in Margaret Brennan ​po iranskem raketiranju Izraela postavili za uvod v soočenje. Demokratski guverner Minnesote Tim Walz je spomnil, da se je vse začelo z napadom Hamasovih teroristov na izraelski koncert in kibuce z več kot 1400 ubitimi, potem pa je vse težave z območjem in drugim pripisal problematičnemu in ostarelemu Donaldu Trumpu. Tudi zato, ker je pokopal jedrski dogovor z Iranom.

Senator iz Ohia J. D. Vance je raje spomnil, da so Iranu v času administracije Walzove šefice Kamale Harris odmrznili sto milijard dolarjev. »S tem denarjem kupujemo orožje proti našim zaveznikom, da bodo, Bog obvaruj, napadli še ZDA.« Njegov šef Donald Trump spodbuja mir skozi moč, je zagotovil, ZDA pa morajo v vsakem primeru podpreti Izrael, ki najbolje ve, kaj potrebuje.

Na koncu sta pristopili še soprogi. FOTO: Mike Segar/Reuters
Na koncu sta pristopili še soprogi. FOTO: Mike Segar/Reuters

Tudi Američani so zaskrbljeni zaradi dogajanja na Bližnjem vzhodu, ta čas pa enako ali še bolj zaradi grozljivih posledic orkana Helene na jugovzhodu države. Na vprašanje o povezavi onesnaževanja s podnebnimi spremembami je Vance zagotovil, da tudi on in Donald Trump hočeta čisto vodo in čisti zrak, demokrati pa po njegovem ne upoštevajo, da imajo ZDA najčistejši plin.

Čim več energije bi bilo treba proizvajati doma, Kamala Harris pa je po njegovem prepričanju proizvodnjo tega in vsega drugega omogočila Kitajski. Walz je raje navajal velike investicije sedanje demokratske administracije v obnovljive in čistejše energetske vire ter poudaril, da hkrati rekordno proizvajajo plin.

Razprava pa se je kmalu preselila na najbolj občutljive teme – migracije in umetna prekinitev nosečnosti. Pri prvi je Vance predsedniški kandidatki Harrisovi pripisal odgovornost za milijone migrantov, ki Američanom odvzemajo delovna mesta in stanovanja ter so sopotniki tihotapljenja nevarnih mamil. Tim Walz je Trumpa obtožil nasprotovanja kongresni zakonodaji, Vance pa je oporekal, da bi lahko Kamala Harris preprosto vrnila uspešne Trumpove ukrepe. Opozoril je, da se je izgubila sled za 320.000 otroki.

Tovornjak s  podporo republikanskemu predsedniškemu kandidatu v New Yorku. FOTO: Anna Moneymaker/Getty Images via AFP
Tovornjak s  podporo republikanskemu predsedniškemu kandidatu v New Yorku. FOTO: Anna Moneymaker/Getty Images via AFP

Pri splavu je Walz navajal primere žensk, ki jim je bilo zaradi prepovedi grozilo, da umrejo ali celo so, Vance je govoril, da Walzeva Minnesota dovoljuje splave skoraj do rojstva otroka. Zavzemal se je za družinam naklonjeno politiko. Sogovornika sta si močno nasprotovala tudi pri gospodarstvu, kjer je republikanski senator poudarjal dosežke svojega predsedniškega kandidata Trumpa v njegovem prvem mandatu. Demokratski guverner je 45. predsednika obtoževal zaradi izgub delovnih mest, ki jih je povzročila pandemija covida-19.​ Po njegovem bo Kamala Harris prinesla v gospodarstvu priložnosti za vse, sogovornika pa sta si oporekala tudi pri tem, kdo je poskrbel za večji dolg in primanjkljaj.

Beseda je tekla tudi o zdravstvu in otroškemu varstvu, o tem, ali naj poslušajo strokovnjake ali zdravo pamet, oba podpredsedniška kandidata pa sta se predstavljala kot zastopnika malega človeka iz delavskega razreda. Zagovarjati sta se morala tudi zaradi nekaterih preteklih izjav. Vance na primer, ker je Trumpa nekoč imenoval za ameriškega Hitlerja, Walz svoje napačne navedbe pogostih potovanj na Kitajsko, tudi v času pokola na pekinškem trgu Tienanmen. Republikanski kongresniki od ministrstva za domovinsko varnost že zahtevajo več podatkov o teh potovanjih.

Donald Trump FOTO: Jim Vondruska/Getty Images via AFP
Donald Trump FOTO: Jim Vondruska/Getty Images via AFP

Tekmeca za podpredsedniški položaj ZDA sta govorila tudi o vzrokih za veliko večje število množičnih umorov s strelnim orožjem kot drugod po svetu. Walz je spet poudaril, da tako sam kot Kamala Harris posedujeta strelno orožje, a se zavzemata za več prepovedi, Vance bi bolje zavaroval šole ter več pozornosti posvetil mentalnemu zdravju.

Pri razpravi o pomanjkanju stanovanj ter s tem povezani visoki ceni zanje je spet opozoril na migrantsko tekmovanje pri nakupih in najemih z ameriškimi državljani. Kamali Harris tudi zameri, da se predstavlja za svežo silo v ameriški politiki, pri tem pa je že več kot tri leta pri vrhu izvršne oblasti. Vance je moral po drugi strani odgovarjati na očitke nasprotovanja zadnjim predsedniškim volitvam in zaradi vdora Trumpovih privržencev v kongres leta 2021.

Kamala Harris FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Kamala Harris FOTO: Brendan Smialowski/AFP

Vljudno podpredsedniško nasprotovanje v New Yorku je pokazalo tudi zvestobo vsakega od njiju svojemu predsedniškemu kandidatu, tako J. D. Vance kot Tim Walz pa sta pridobila tudi osebne točke. Prvega demokrati ne bodo mogli več označevati za skrajnodesničarskega čudaka, drugemu pa bodo morali republikanci priznati več govorniških in drugih sposobnosti kot doslej. Drži pa tudi, da podpredsedniška soočenja še nikoli v ameriški zgodovini niso odločilno vplivala na predsedniške tekme.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine