Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Čezatlantski spopad za zelene tehnologije

V Bruslju še snujejo strategijo za odziv na politiko Washingtona, ki privilegira domačo industrijo na škodo EU.
V Bruslju opozarjajo, da so ameriške subvencije nevarne za strateške panoge prihodnosti na področju zelenih tehnologij. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters
V Bruslju opozarjajo, da so ameriške subvencije nevarne za strateške panoge prihodnosti na področju zelenih tehnologij. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters
10. 1. 2023 | 06:00
4:18

V nadaljevanju preberite:

Velika težava za evropsko industrijo niso le visoke cene energije, temveč tudi velik, 369 milijard dolarjev vreden ameriški sveženj subvencij in davčnih olajšav, ki bodo podjetja iz ZDA v številnih strateških panogah postavile v boljši konkurenčni položaj.

Na sedežu evropske komisije v bruseljski palači Berlaymont imajo v kontekstu blažitve negativnih posledic Ire na evropsko industrijo v mislih rahljanje strogih pravil za odobritev državnih pomoči podjetjem. Predvsem bolj liberalne države na severu skrbi, da bi preobsežne državne pomoči lahko izkrivile delovanje notranjega trga.

Zastavonoša zagovornikov odločnega odziva EU v slogu »kupuj evropsko« je Francija, ki je prepričana, da bi z obsežnimi državnimi in evropskimi vlaganji v zelene tehnologije lahko uspešno parirali ameriškemu svežnju.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine