Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Cepljeni Američani so lahko končno brez mask na svežem zraku

Maske so zunaj že odložili najvidnejši politiki s predsednikom Joejem Bidnom na čelu.
Predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris po dolgem času zunaj brez maske. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris po dolgem času zunaj brez maske. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
14. 5. 2021 | 03:31
14. 5. 2021 | 12:04
2:36
Ameriški center za nadzor nad boleznimi CDC precepljenim državljanom ne priporoča več mask za vse aktivnosti na svežem zraku in zunaj so jih že sneli nekateri najvišji politiki. Za predsednika Joeja Bidna je to velik dan, pa čeprav je tudi opozoril, da novo pravilo velja le za tiste, ki so prejeli oba odmerka cepiva. Vse Američane je spet pozval k cepljenju, saj »vsi vemo, kako težaven je virus«.

Skoraj sedemdeset odstotkov Američanov je že prejelo vsaj en odmerek, skoraj polovica oba in strokovnjaki upajo, da bodo kmalu vendarle dosegli čredno imunost. Pri covidu-19 si tega sicer nihče ne upa napovedovati z gotovostjo, a se je število smrtnih žrtev že močno zmanjšalo ter doseglo raven z lanskega aprila, ko se je pandemija šele dobro začenjala.

Štirinajstletni Hamilton Bermudez se je cepil v Los Angelesu. FOTO: Frederic J. Brown/AFP
Štirinajstletni Hamilton Bermudez se je cepil v Los Angelesu. FOTO: Frederic J. Brown/AFP




Biden je Američane pohvalil in poudaril, da so si zaslužili pravico do pogleda na smehljaje drugih, nekateri od njih pa se spet jezijo na zdravstvene oblasti. Pri CDC so še pred kratkim trdili, da je prenos virusa na prostem nekaj manj kot desetodstoten, pa čeprav v resnici ni niti enoodstoten, nekateri so bili tudi nezadovoljni, ker so že dolgo cepljeni politiki, kot sta Biden in zdravstveni strokovnjak dr. Anthony Fauci, tudi zunaj še naprej nosili maske. Prva dama Jill Biden, ki je četrtek preživela z igralko Jennifer Garner, jo je sicer zdaj odložila, a je priznala, da se brez nje počuti kot gola.  

Prva dama Jill Biden se brez maske počuti kot gola. FOTO: Pool Reuters
Prva dama Jill Biden se brez maske počuti kot gola. FOTO: Pool Reuters


Ameriške zdravstvene oblasti zdaj Pfizerjevo cepivo dovoljujejo tudi mladim med dvanajstim in petnajstim letom, kar pomeni, da bodo svoje življenje dobili nazaj otroci in mladi, ki so zaradi prisilne karantene morda še bolj trpeli od drugih. Številni konservativci še naprej obsojajo tudi pripravljenost zveznih oblasti in nekaterih demokratskih guvernerjev na dolgotrajne karantene, ki so po njihovem prepričanju hudo prizadele prebivalstvo, ne da bi se te zvezne države v številu obolenj in smrti zelo razlikovale od bolj odprtih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine