Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Čakajoč mir na Kosovu, bi nekoč rad živel od vina in kmečkega turizma

Srđan Petrović, lastnik vinske kleti v slikoviti kosovski vasici Velika Hoča, je zaslovel konec lanskega leta, ko se je uprl zaplembi 40.000 litrov vina.
Avstrijski Nobelovec Peter Handke je reden gost na kmetiji Srđana Petrovića na Kosovu, v srbski enklavi Velika Hoča. FOTO: Osebni arhiv
Avstrijski Nobelovec Peter Handke je reden gost na kmetiji Srđana Petrovića na Kosovu, v srbski enklavi Velika Hoča. FOTO: Osebni arhiv
29. 10. 2023 | 05:00
29. 10. 2023 | 08:48
13:07

V nadaljevanju preberite:

Velika Hoča je vas na Kosovu, v kateri živi okoli 700 ljudi. Vas v občini Orahovac je ena izmed srbskih enklav, ki so obdane z albanskimi vasmi in ločene od večinsko srbskega severa Kosova. Tam smo se pogovarjali z na Kosovu in v Srbiji dobro znanim uporniškim vinarjem Srđanom Petrovićem.

Čeprav podobe vasi in naselij na Kosovu ne dajejo preveč razloga za optimizem, je Petrović v svoji mali Veliki Hoči optimist in verjame, da je kljub vsem težavam in ločenosti od preostalih rojakov na Kosovu prihodnost lahko lepa za vse, ki se potrudijo in ostanejo doma. Čeprav ga zaznamuje uporniška zgodba, ta nekoliko spominja na pesem Iztoka Mlakarja o kmetu Karlu Špacapanu, ki ni želel dati svojega terana oblastem, se o politiki nerad pogovarja. Bolj ga zanima, kako bo iz svoje vasi ustvaril okolje, v katerem bo vredno ostati in delati še naprej.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine