Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj s pravno gorjačo nad London

Evropska komisija je sprožila postopek proti Združenemu kraljestvu v povezavi s spornim zakonom o notranjem trgu.
Bruselj očita Lonodnu, da z zakonom o notranjem trgu ne ravna v dobri veri in s tem krši sporazum o izstopu. FOTO: Jack Hill/AFP
Bruselj očita Lonodnu, da z zakonom o notranjem trgu ne ravna v dobri veri in s tem krši sporazum o izstopu. FOTO: Jack Hill/AFP
1. 10. 2020 | 11:24
1. 10. 2020 | 15:00
2:43
Bruselj – Evropska komisija je začela postopek proti Združenemu kraljestvu, češ da s predlogom zakona o notranjem trgu krši sporazum o izstopu.

Bruselj se sklicuje na 5. člen ločitvenega sporazuma, po katerem Unija in Združeno kraljestvo z vsem medsebojnim spoštovanjem in v dobri veri drug drugemu pomagata pri izvajanju nalog, ki izvirajo iz tega sporazuma.

Po besedah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen je predlog zakona kršitev obveznosti ravnanja v dobri veri iz sporazuma o izstopu. Če bi bil zakon na Otoku sprejet, bi bil v popolnem nasprotju z irskim protokolom, ki je njegov del. Zato je evropska komisija poslala v London uradni opomin, ki je prvi del kršitvenega postopka. London ima mesec dni časa za odgovor.

Zakon o notranjem trgu bi Londonu dopustil, da bi na Severnem Irskem, s sklicevanjem na zagotavljanje integritete Združenega kraljestva, zagotavljal subvencije podjetjem in črtal zahtevane izvozne deklaracije za blago, ki mora čez morje v Veliko Britanijo.

To v evropski komisiji od začetka vidijo kot ravnanje, ki ni v dobri veri. Opozorili so, da je pogodbe treba spoštovati (pacta sunt servanda). Kot rok, do katerega bi se moral London odpovedati spornim določbam, so postavili konec septembra.

V ponedeljek sta se srečala sopredsedujoča skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva, podpredsednik evropske komisije Maroš Šefčovič in britanski minister Michael Gove. Napredka ni bilo. V Bruslju ta teden sicer poteka deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine