Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bruselj omrežju X očita kršenja akta o digitalnih storitvah

Družbenemu omrežju očitajo zavajanje uporabnikov in netransparentnost glede oglaševanja.
Lastnik X Elon Musk je v odzivu na svojem omrežju zapisal, da se veselijo javne bitke na sodišču, da bodo lahko Evropejci spoznali resnico. FOTO: David Swanson/Reuters
Lastnik X Elon Musk je v odzivu na svojem omrežju zapisal, da se veselijo javne bitke na sodišču, da bodo lahko Evropejci spoznali resnico. FOTO: David Swanson/Reuters
STA
12. 7. 2024 | 20:35
12. 7. 2024 | 20:48
4:30

Družbeno omrežje X krši pravila evropskega akta o digitalnih storitvah, ocenjuje evropska komisija. Družbenemu omrežju očitajo zavajanje uporabnikov in netransparentnost glede oglaševanja, prav tako pa je med očitki to, da raziskovalcem ne omogoča dostopa do javnih podatkov, so danes sporočili iz Bruslja.

Evropska komisija je v skladu s svojimi pristojnostmi v okviru evropskega akta o digitalnih storitvah (DSA) decembra lani sprožila pravni postopek proti družbenemu omrežju X, nekoč znanemu pod imenom Twitter, ki je v lasti milijarderja Elona Muska.

Komisija je danes seznanila X s svojimi predhodnimi ugotovitvami, da podjetje krši akt o na področjih, povezanih s t. i. temnimi vzorci, preglednostjo oglaševanja in dostopom do podatkov za raziskovalce.

Gre za prvo objavo predhodnih ugotovitev v okviru akta o digitalnih storitev, je ob tem izpostavila izvršna podpredsednica komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. »V samem jedru akta je transparentnost in odločeni smo, da zagotovimo, da bodo vse platforme, tudi X, ravnale v skladu z zakonodajo EU,« je dejala.

FOTO: Loic Venance/AFP
FOTO: Loic Venance/AFP

Na komisiji X očitajo, da so modre kljukice, ki so namenjene izkazovanju pristnosti uporabnikov, zasnovane na način, ki ne ustreza praksi v sektorju in zavaja uporabnike.

»Ker se lahko vsakdo naroči in s tem pridobi status 'preverjenega' računa, to negativno vpliva na zmožnost uporabnikov, da sprejemajo svobodne in informirane odločitve glede pristnosti računov in vsebine, s katerimi so v interakciji,« so pojasnili na komisiji. Ob tem so poudarili, da obstajajo dokazi o »motiviranih zlonamernih akterjih«, ki zlorabljajo ta sistem za zavajanje uporabnikov.

»Nekoč so modre kljukice predstavljale zaupanja vreden vir informacij. V naših predhodnih ugotovitvah zdaj ugotavljamo, da zavajajo uporabnike in kršijo akt o digitalnih storitvah,« je poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

X prav tako ne zagotavlja ustrezne preglednosti pri oglaševanju, saj ne zagotavlja zanesljive hrambe oglasov z ustreznim iskalnikom po tej »shrambi«. Namesto tega ima vzpostavljene takšne značilnosti in ovire za dostop do te shrambe, zaradi katerih ni primerno pregledna za uporabnike.

FOTO: Leon Neal/Reuters
FOTO: Leon Neal/Reuters

»Zlasti zasnova ne omogoča zahtevanega nadzora in raziskovanja nastajajočih tveganj, ki jih prinaša razširjanje oglaševanja na spletu,« so poudarili v Bruslju.

Poleg tega X raziskovalcem ne zagotavlja dostopa do svojih javnih podatkov v skladu s pogoji, določenimi v aktu o digitalnih storitvah. Zlasti so bili kritični, da podjetje raziskovalcem prepoveduje neodvisen dostop do svojih javnih podatkov, na primer s t. i. strganjem (scraping), kot je navedeno v njegovih pogojih uporabe storitev.

X ima zdaj možnost, da se na ugotovitve Bruslja odzove. V primeru dokazanih kršitev upravljalcu omrežja grozi globa v višini do šest odstotkov njegovih globalnih prihodkov od prodaje.

Lastnik X Elon Musk je v odzivu na svojem omrežju zapisal, da se veselijo javne bitke na sodišču, da bodo lahko Evropejci spoznali resnico.

V ločeni objavi pa je Musk dodal, da je Evropska komisija X ponudila nezakonit skrivni dogovor: če bo potiho cenzuriral govor, ga Evropska komisija ne bo oglobila. »Druga omrežja so dogovor sprejela. X ga ni,« je navedel.

V skladu z evropskim aktom o digitalnih storitvah za 17 zelo velikih spletnih platform, ki imajo v EU več kot 45 milijonov aktivnih uporabnikov mesečno, veljajo strožja pravila. Med platforme, ki so podvržene okrepljenemu nadzoru Evropske komisije, spada tudi omrežje X.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine