Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Brez novih prič na procesu proti Donaldu Trumpu

Odločitev povečuje verjetnost oprostitve 45. predsednika ZDA
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Leah Millis Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. Foto Leah Millis Reuters
1. 2. 2020 | 00:52
1. 2. 2020 | 00:53
3:26
New York – Na procesu proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu ne bo novih prič, so z večino republikanskih glasov sklenili ameriški senatorji. S tem se zelo povečuje verjetnost skorajšnje oprostitve namesto razrešitve, za katero si prizadevajo demokratski tožilci.

Tožilci republikanskega predsednika ZDA s predsednikom odbora za obveščevalne službe predstavniškega doma Adamom Schiffom na čelu so senatorje, ki odločajo na procesu razrešitve, zaman pozivali k zaslišanju novih prič. Republikanska večina v senatu je poudarjala, da so demokrati številne zelo pristransko zasliševali v predstavniškem domu, sploh pa v obtožnici zapisana zloraba oblasti za pridobivanje tujega vpletanja v ameriške volitve ter oviranje preiskave o tem nista »prava« zločina, vredna tako skrajnega ukrepa kot predsednikova razrešitev.

Demokratska tožilca Jerry Nadler in Adam Schiff. Foto Drew Angerer Afp
Demokratska tožilca Jerry Nadler in Adam Schiff. Foto Drew Angerer Afp


Demokratski kongresniki so še posebej želeli zaslišati nekdanjega predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki v še neobjavljeni knjigi poroča o pritiskih na Ukrajino za preiskovanje nekdanjega demokratskega podpredsednika Joeja Bidna. Po njihovem prepričanju to jasno kaže, da hoče predsednik biti kralj, ki mu je dovoljeno vse, a je Trump sam objavil vsebino pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v katerem je prosil za preiskavo Bidna in njegovega sina Hunterja. Ta je sedel na dobro plačanem položaju v upravnem odboru ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina, Trump pa je prosil tudi za preiskave drugih demokratskih povezav z Ukrajino. Verjame, da so mu prav s pomočjo prejšnje vlade te države želeli preprečiti zmago na zadnjih volitvah.

Demokrati niso dokazali, da je republikanski predsednik od Zelenskega zahteval »nekaj za nekaj« ali ga izsiljeval, pa čeprav je zadrževal skoraj 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči tej državi. Pomoč je bila na koncu poslana še v roku, ne da bi Ukrajina začela preiskovati sedanjega demokratskega predsedniškega kandidata in njegovega sina, in demokrati v obtožnico niso zapisali ne »quid pro quo-ja« niti izsiljevanja.  Ni pomagalo niti, da tega niso mogli dokazati le zato, ker je predsednik svojim sodelavcem prepovedal pričanja ter zavrnil predajo dokumentov kongresni preiskavi.

Nekdanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Boltonje močno razburkal proces razrešitve. Foto Mandel Ngan Afp
Nekdanji predsednikov svetovalec za nacionalno varnost John Boltonje močno razburkal proces razrešitve. Foto Mandel Ngan Afp


Na republikanski strani so prepričali le Mitta Romneya iz Utaha in Susan Collins iz Maina, ne pa tudi drugih oklevajočih senatorjev kot Lisa Murkowski iz Aljaske ali Lamar Alexander iz Tennesseeja. Zadnji je predsednikove prošnje Zelenskemu sicer označil za neprimerne, a kljub temu menil, naj morajo o predsedniku ZDA odločati volivci.  Zavrnitev novih zaslišanj nakazuje skorajšnjo oprostitev Trumpa, pa čeprav si bodo demokrati zagotovo še prizadevali proti temu. A bi morali na svojo stran pridobiti dvajset republikanskih senatorjev, za to pa bi potrebovali nove in prepričljivejše argumente.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine