Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

IJS: Naraščanje epidemije se upočasnjuje, pogoj PCT deluje

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Do pomladi se bo okužil bolj ali manj vsak necepljeni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Do pomladi se bo okužil bolj ali manj vsak necepljeni. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. K., M. B., STA
20. 9. 2021 | 07:24
20. 9. 2021 | 20:59
10:20
18.45 Pandemija se v ZDA umirja

V ZDA se glede na zadnje podatke število okužb z novim koronavirusom znova začenja umirjati. Cikli naraščanja in padanja novih primerov se od izbruha pandemije marca lani ponavljajo približno na vsaka dva meseca. Prihod različice delta v ZDA je julija povečal število okužb, hospitalizacij in smrti, nove okužbe pa so sedaj začele padati, hospitalizacije in predvsem smrti pa sledijo trendu okužb nekoliko kasneje. Če se bo ponovil potek preteklih ciklov, se bo v ZDA pandemija sedaj vsaj za nekaj časa spet umirila, ob čemer pa je treba upoštevati dejavnike, kot so odpiranje šol, javne prireditve in podobno, ki lahko trend tudi obrnejo.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej z novim koronavirusom v ZDA okužilo 42,1 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 674.000. Trenutno na dan umre približno 2000 covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje hospitalizacij je doživelo vrhunec 3. septembra, od takrat naprej pa se je znižalo za sedem odstotkov, poroča New York Times. Položaj glede smrti med covidnimi bolniki je ob upoštevanju števila prebivalcev v ZDA dvakrat slabši kot v Veliki Britaniji, desetkrat slabši kot v Nemčiji in sedemkrat slabši kot v Kanadi. Če bi bil Mississippi samostojna država, bi imel največ smrti glede na število prebivalcev na svetu.

18.05 Vatikan bo zahteval covidno potrdilo

Vatikan bo od 1. oktobra dalje odprt le za osebe s covidnim potrdilom, so danes sporočili iz Svetega sedeža. To bo veljalo tako za prebivalce in zaposlene kot tudi obiskovalce, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot dokazilo bodo sprejemali različna covidna potrdila, tudi evropsko digitalno covidno potrdilo. Nadzor bo opravljala vatikanska žandarmerija, so dodali. Izjema bo veljala le takrat, ko bodo verniki v Vatikanu obiskovali maše ali liturgična slavja. Vendar obiskovalce kljub temu pozivajo, da upoštevajo higienska pravila.

16.45 IJS: Naraščanje epidemije se upočasnjuje

Naraščanje epidemije covida-19 se upočasnjuje, je navedeno na spletnih straneh Inštituta Jožef Štefan (IJS). Po njihovi oceni to pomeni, da pogoj PCT dobro deluje. Na IJS napovedujejo, da bo zaradi vremenskih vplivov epidemija predvidoma kmalu začela spet pospeševati, saj šele prihajamo v sezono okužb dihal. »Če se bomo do takrat uspeli dovolj precepiti, predvsem starejši od 50 let, bo četrti val v bolnišnicah obvladljiv in zdravstvene kapacitete ne bodo presežene,« so navedli na IJS.

Po njihovi oceni bo četrti val okužb z novim koronavirusom zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni. Ocenjeno reprodukcijsko število znaša približno 1,1. Po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni se trenutno nahajamo v temno rdeči fazi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih vlade cepljenih 1.088.171 ljudi oziroma 52 odstotkov. Z vsemi odmerki cepiva pa je cepljenih 968.679 oseb oziroma 46 odstotkov celotne populacije.

14.05 Avstrijsko zimsko sezono bo zaznamovalo pravilo PCT

V Avstriji bodo tudi letos omogočili zimsko sezono, ki pa jo bo zaznamovalo pravilo PCT. Za žičnice, hotele in gastronomijo bodo morali potrošniki obvezno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju, je danes sporočila avstrijska vlada.

»Prepričana sem, da je možno v tem okviru imeti neobremenjeno, varno zimsko sezono v naši državi,« je povedala ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

Za uporabo žičniških naprav bo obvezna maska tipa FFP2, ne bo pa obvezno niti vzdrževanje medsebojne razdalje niti ne bodo omejevali števila uporabnikov glede na zmogljivosti.

V primeru povečanja covidnih bolnikov na oddelkih intenzivne nege pa bodo poostrili pogoje za necepljene. V Avstriji imajo trenutno na intenzivni negi okoli 200 covidnih bolnikov, če bo število preseglo 300, necepljeni ne bodo več smeli v nočne lokale v zimskih letoviščih. V tej fazi upravljavci žičniških naprav ne bodo več smeli sprejemati testov za samotestiranje. Če bo število intenzivnih covidnih bolnikov naraslo na 400, pa bodo lahko necepljeni uporabljali žičniške naprave le ob predložitvi negativnega PCR-testa.

Za uporabo žičniških naprav v Avstriji bo pozimi obvezna maska tipa FFP2. FOTO: Lisi Niesner/REUTERS
Za uporabo žičniških naprav v Avstriji bo pozimi obvezna maska tipa FFP2. FOTO: Lisi Niesner/REUTERS


14.01 Ministrstvo za delo: Pogoj PCT morajo izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu

Na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu. Za izpolnitev PCT pogoja za delo pri delodajalcu se šteje tudi samotestiranje s hitrim testom. Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba, čas opravljanja samostestiranja je možno šteti v delovni čas. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti navajajo, da odlok med izjemami ali dodatnimi opredelitvami ne navaja, da bi pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami v okoljih ali dejavnostih v Sloveniji. To torej pomeni, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu.

Za opravljanje dela se šteje, da je izpolnjen pogoj PCT, če se presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom za samostestiranje izvede enkrat tedensko v enakih presledkih. Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje delavcu evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis. Sredstva za izvajanje presejalnega testiranja zagotavlja delodajalec. Čas opravljanja samostestiranja je možno šteti v delovni čas, pri čemer pa je po navedbah ministrstva treba upoštevati, da se obdobje, ki naj se všteva v delovni čas delavca, presoja glede na okoliščine konkretnega primera v luči razumevanja pomena efektivnega delovnega časa.

Če delavec ne izpolnjuje pogoja PCT, to predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, so pojasnili na ministrstvu. Delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, lahko delodajalec v primeru ugotovljene disciplinske odgovornosti izreče opomin ali tudi druge disciplinske sankcije, če so določene v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti. Kršenje pogodbenih obveznosti ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja je lahko tudi utemeljen razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga.

10.07 Včeraj so ob 1706 PCR-testih potrdili 291 okužb z novim koronavirusom

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo včeraj ob opravljenih 1706 PCR-testih v državi potrjenih 291 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 17 odstotkov in je 4,1-odstotka nižji kot dan prej. V državi imamo trenutno 13.211 aktivnih primerov okužbe, to je 56 več kot dan prej.

V bolnišnicah zdravijo 363 bolnikov s covidom-19, 97 jih je na intenzivni negi.

09.05 Sindikati z obrambnega področja zahtevajo razveljavitev odloka o uveljavitvi pogoja PC

Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo protestirajo proti vladnemu odloku, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Ta po njihovem mnenju predstavlja grožnje in izsiljevanje delavcev z onemogočanjem preživljanja njihovih družin, zato zahtevajo njegovo razveljavitev.

Ministrstvo za obrambo je zaposlene v petek obvestilo, da bo za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, vstop v vse objekte ministrstva prepovedan. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ministrstvo za obrambo je zaposlene v petek obvestilo, da bo za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, vstop v vse objekte ministrstva prepovedan. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot so v sporočilu za javnost zapisali v štirih sindikatih s področja obrambe, je ministrstvo za obrambo zaposlene v petek obvestilo, da bo za tiste, ki niso cepljeni ali prebolevniki, vstop v vse objekte ministrstva prepovedan.

V sindikatih ostro protestirajo »zaradi groženj in načina posrednega prisiljevanja v cepljenje proti covidu-19«. S prepovedjo opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi bo namreč po njihovem opozorilu ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin, kar je nepredstavljivo in v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi in standardi, so zapisali.

07.14 Bolsonaro trdi, da je dobil protitelesa po naravni poti kot prebolevnik

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro vztraja, da se ne bo cepil proti koronavirusu, kar postavlja v veliko negotovost tako imenovani sistem zaupanja, ki so ga Združeni narodi (ZN) uvedli za splošno razpravo svetovnih voditeljev na začetku 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Bolsonaro, ki bo imel jutri govor v živo v Generalni skupščini Združenih narodov kot prvi med predsedniki članic ZN, vztraja, da je 'cepljen' s tem, ko je lani prebolel covid-19. Zatrjuje, da je bilo to bolj učinkovito kot samo cepivo in da je dobil protitelesa po naravni poti in se mu zato ni treba več cepiti.

Brazilski predsednik se noče cepiti pred nastopom v Združenih narodih. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Brazilski predsednik se noče cepiti pred nastopom v Združenih narodih. FOTO: Evaristo Sa/AFP


ZN se pri spuščanju svetovnih voditeljev in njihovih delegacij v palačo narodov zanašajo na sistem zaupanja oziroma časti, pri čemer se nekako razume, da vsak, ki vstopa, s tem zagotavlja, da je bil cepljen. Ne nameravajo pa prepovedati vstopa takim, kot je Bolsonaro.

Koronavirus je v Braziliji zahteval 590.000 življenj, kar je največ od vseh držav sveta razen ZDA. V Braziliji so doslej cepili le 37 odstotkov prebivalstva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine