Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Borrell predlaga sankcioniranje izraelskih ministrov

Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem.
Borrell naj bi želel sankcionirati skrajno desna ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben Gvira. FOTO: Jack Guez/AFP
Borrell naj bi želel sankcionirati skrajno desna ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben Gvira. FOTO: Jack Guez/AFP
STA
29. 8. 2024 | 10:57
29. 8. 2024 | 11:20
2:12

Zunanjepolitični visoki predstavnik EU Josep Borrell je danes pred neformalnim zasedanjem zunanjih ministrov v Bruslju dejal, da je predlagal uvedbo sankcij proti članom izraelske vlade, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Borrell naj bi želel sankcionirati skrajno desna ministra Bezalela Smotriča in Itamarja Ben Gvira.

Borrell je poudaril, da na današnjem zasedanju ne bodo sprejemali odločitev na to temo, a je pojasnil, da je sprožil postopke z namenom odpiranja razprave o tem, ali bi bile države članice pripravljene na seznam sankcioniranih oseb vključiti izraelske ministre.

Po virih DPA je Borrellov predlog usmerjen proti finančnemu ministru Bezalelu Smotriču in ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben Gviru.

Na današnjem zasedanju po Borrellovih besedah ne bodo sprejemali odločitev na to temo. FOTO: Reuters
Na današnjem zasedanju po Borrellovih besedah ne bodo sprejemali odločitev na to temo. FOTO: Reuters

Skrajno desna izraelska ministra v zadnjih mesecih razburjata z javnimi izjavami in dejanji, usmerjenimi proti Palestincem. Oba sta močna zagovornika nezakonitega naseljevanja zasedenih palestinskih ozemelj, vključno z Gazo. V luči trajajoče izraelske ofenzive na palestinsko enklavo sta oba prav tako predlagala omejevanje ali popolno ustavitev dobav pomoči tamkajšnjemu civilnemu prebivalstvu.

Naseljevanje zasedenih ozemelj in omejevanje dobav humanitarne pomoči v Gazo sta sicer v skladu s trenutno politiko izraelske vlade s premierom Benjaminom Netanjahujem na čelu, a sta omenjena ministra v svojih stališčih in predlogih še bolj radikalna.

Izraelska vojska je od oktobra lani v Gazi ubila najmanj 40.602 Palestinca, vključno z 68 v zadnjih 24 urah, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine