Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Bogatenje urana ali bogatenje Irana

Pogajanja stojijo, a preboj je pred vrati. Iranski jedrski dogovor je odvisen od mednarodnega statusa Iranske revolucionarne garde.
V Iranu pričakujejo, da bo Iranska revolucionarna garda umaknjena s seznama terorističnih organizacij. FOTO: Atta Kenare/AFP
V Iranu pričakujejo, da bo Iranska revolucionarna garda umaknjena s seznama terorističnih organizacij. FOTO: Atta Kenare/AFP
7. 4. 2022 | 16:00
7. 4. 2022 | 17:01
4:22

V nadaljevanju preberite:

Pred izbruhom vojne v Ukrajini so z Dunaja, kjer so potekala pogajanja o obuditvi iranskega jedrskega dogovora, prihajali zelo spodbudni signali. Diplomati so sporočali, da bo dogovor, iz katerega so ZDA zaradi odločitve tedanjega predsednika Donalda Trumpa izstopile pred štirimi leti, posledično pa so to storili tudi Iranci, »obnovljen«. Toda globalni kaos – in ena iranska (neupoštevana) zahteva – sta pogajanja začasno zamrznila.

Prva težava, ki se je v kontekstu iranskega jedrskega dogovora pojavila z začetkom ruske agresije na Ukrajino, je bila strah Rusije, članice pogajalske peterice, da bo tudi Iran moral slediti ameriško-ruskim sankcijam in posledično prekiniti svoje gospodarske odnose z Moskvo. Druga težava, ki še ni rešena in je, vsaj trenutno, največja ovira za takojšnjo obuditev iranskega jedrskega dogovora, je status Iranske revolucionarne garde – posebne vojaške organizacije, ki je podaljšana roka najbolj konservativnega dela oblasti, obenem pa ima pomembno vlogo tudi v gospodarstvu, obveščevalni dejavnosti in zunanji politiki.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine