Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bog ostal gluh za molitve srbskih nacionalistov

Predsednik države Aleksandar Vučić je napovedal težke čase za Srbijo, če bo na volitvah slavil Joe Biden.
Srbski predsednik Aleksandar Vučić med obiskom v Beli hiši septembra lani FOTO: Leah Millis/Reuters
Srbski predsednik Aleksandar Vučić med obiskom v Beli hiši septembra lani FOTO: Leah Millis/Reuters
27. 1. 2021 | 07:20
27. 1. 2021 | 21:21
3:39
Srbski državni vrh se je po porazu Donalda Trumpa in nasilju njegovih privržencev v ameriškem kongresu zatekel k izreku, da je molk zlato. V njegovem imenu so glasni drugokategorniki v nacionalističnih vrstah, ki živijo v svetu alternativnih resnic.

Nasilje v kongresu je s težkim srcem formalno obsodil le predsednik skupščine Ivica Dačić, ki je pred volitvami izjavil, da moli k Bogu za Trumpovo zmago. Na to je stavil tudi predsednik države Aleksandar Vučić, ki je napovedal težke čase za Srbijo, če bo na volitvah slavil Joe Biden. K molitvi so se zatekli številni srbski »trumpovci«, vendar je na njihovo veliko razočaranje Bog ostal gluh za njihove molitve. Po Bidnovi zmagi je nastala pogrebna tišina, ki so jo pričakovano presekali drugorazredni nacionalisti.

image_alt
Joe Biden s polno paro nad Trumpovo dediščino


Biden je nevaren sovražnik


Poslanec vladajoče Srbske napredne stranke Vladimir Đukanović, ki poveličuje vojne zločince, kot sta Ratko Mladić in Radovan Karadžić, srbskemu narodu pa čestita za osvoboditev Srebrenice, ne dvomi o Trumpovi zmagi. Po njegovem je bil žrtev volilne kraje in cenzure, njegove privržence pa so žalili, poniževali in sramotili ter pozivali ljudi, naj obračunajo z njimi in njihovimi družinami. Kljub sodnemu porazu laži o volilni kraji in dejstvu, da je Biden dobil 7 milijonov glasov več kot njegov tekmec, Đukanović sveto verjame, da je to bila zarota.

Srbski nacionalisti kot Trump razglasijo prevaro, če resničnost ni skladna z njihovimi željami. FOTO: Marko Djurica/Reuters 
Srbski nacionalisti kot Trump razglasijo prevaro, če resničnost ni skladna z njihovimi željami. FOTO: Marko Djurica/Reuters 


Beograjski sociolog in varuh Kosova Slobodan Antonić je prepričan, da so med volitvami v ameriški družbi padle maske. Gre za tri velike prevare, demokracijo, medije in pravno ureditev. Profesionalni zanikovalec genocida v Srebrenici Srđa Trifković je ocenil, da so ZDA padle pod totalitarizmom levice in da je v nevarnosti obstoj srbskega naroda. Srbom na obeh straneh Drine je svetoval, naj brezkompromisno zavrnejo Bidnove kulturne in vrednostne matrice. Po njegovem je to edina rešitev, saj je Biden, ki je v devetdesetih vojno v BiH označil za srbsko agresijo, nevaren sovražnik.


Trumpizem je živ in zdrav


Karadžićev nekdanji svetovalec Aleksandar Pavić je v poraženih Trumpovih privržencih prepoznal sorodne duše, ker so jih »humanitarni militaristi« tako kot Srbe v devetdesetih postavili zunaj zakona in satanizirali. Ne zanima ga, da gre za izvajanje zakona proti njegovim kršiteljem, ker to ne ustreza njegovemu fantazijskemu svetu. Vodja prepovedane neonacistične organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović - Firer je napovedal apokalipso, svetu bodo namreč zavladali demoni, preoblečeni v ljudi. Za Trumpom žalujejo tudi veliki Srbi zunaj Srbije. Predsednik Gibanja za spremembe v Črni gori Nebojša Medojević je prepričan, da so vladarji iz sence razbili demokracijo in ustavili Trumpa z veliko volilno krajo.

Glavna značilnost srbskih nacionalistov je, da tako kot Trump razglasijo za prevaro še tako očitna dejstva, če resničnost ni skladna z njihovimi željami. Ko je Trump pred štirimi leti zmagal na predsedniških volitvah, so čez noč odvrgli svoj protiamerikanizem v smeti. Smetana srbstva je padla v trans, ker so končno dočakali »svojega človeka« v Beli hiši. Ker je zmagal Biden, se je pokazalo, da so delali račun brez krčmarja, tako da jim je preostalo le žalovanje, čeprav je trumpizem še živ in zdrav. Ne le v ZDA.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine