Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Joe Biden je zmagovalec ameriških volitev

V številnih ameriških mestih so se po medijski razglasitvi predsedniške zmage demokrata začela množična slavja.
FOTO: Angela Weiss/AFP
FOTO: Angela Weiss/AFP
7. 11. 2020 | 06:47
7. 11. 2020 | 22:04
15:04
21.00 Z novim predsednikom in podpredsednico že govoril Obama

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je ločeno že popoldan po lokalnem času govoril z Bidnom in podpredsednico Harrisovo. Čestital je obema za zgodovinsko zmago in jim povedal, kako ponosen je, da sta vodila kampanjo v teh negotovih časih. Na drugi strani odzivov oziroma čestitke s strani Donalda Trumpa ni na vidiku. Trump je sicer dopoldan preživel na golf igrišču v Virginiji. Tam so se zbrali tako nasprotniki Trumpa, ki so nezadovoljstvo izrazili s pomočjo panojev, na katerih je med drugim pisalo  »odpuščen si«, kakor tudi podporniki demokrata Bidna. Trump se je nato popoldan vrnil v Belo hišo.

Po podatkih CNN, je Biden zmagal tudi v Nevadi in ima sedaj skupno 279 elektorskih glasov.

20.35 Nova ameriška prva dama objavila fotografijo z možem

Na svojem twitter profilu se je oglasila soproga Joeja Bidna Jill Biden, ki bo v Beli hiši nasledila Melanio Trump. Objavila je fotografijo ob kateri je zapisala, da bo Biden predsednik vseh (ameriških) družin. 



20.24 Novi predsednik bo prioritetno začel reševati probleme v zvezi s pandemijo

Joe Biden namerava v ponedeljek napovedati svojo 12-člansko operativno skupino za koronavirus, ki naj bi jo vodili nekdanji generalni kirurg Vivek Murthy, nekdanji komisar za prehrano in zdravila David Kessler in dr. Marcella Nunez-Smith z univerze Yale. Njegova napoved nakazuje, kako resno se namerava osredotočiti na pandemijo koronavirusa že v samem začetku predsedovanja. ZDA ostajajo najbolj prizadeta država v pandemiji na svetu, danes so zopet zabeležili rekordno število nvoih okužb.

19.12 Po ameriških mestih že začela množična slavja

V številnih ameriških mestih so se po medijski razglasitvi predsedniške zmage demokrata Joeja Bidna začela množična slavja. Demonstranti, ki so že prej polnili ulice z zahtevami za odhod Donalda Trumpa, plešejo in se veselijo, nekateri celo jočejo od veselja. V New Yorku, Filadelfiji, prestolnici Washington in marsikje drugod so poleg napisov »Biden – Harris« nosili naznanila Trumpu, da je odpuščen. S tem so spomnili na televizijski šov, s katerim je zaslovel nekdanji newyorški nepremičninski mogotec, pa tudi na njegovo pogosto nesramno retoriko do političnih nasprotnikov. Do dvajsetega januarja še vedno republikanski predsednik se je že pred naznanili medijskih hiš umaknil na svoje golfišče v Virginiji.

image_alt
Janez Janša podvomil v zmagovalca ameriških volitev


Veselje ob zmagi demokrata. FOTO: Mark Makela/Reuters
Veselje ob zmagi demokrata. FOTO: Mark Makela/Reuters


18.49 Biden bo državljane nagovoril v domačem Wilmingtonu

Novoizvoljeni predsednik Joe Biden bo ob 20. uri lokalnem času nagovoril Američane, in sicer v Wilmingtonu v zvezni državi Delaware, kjer živi s svojo družino. Bidnov zmagovalni govor je napisan, vendar bo do zadnjega čas porabil za zadnje prilagoditve govora, navaja CNN. Čeprav je pandemija dramatično spremenila potek predsedniške kampanje,  bodo njegove teme enake tistim, ko je objavil svojo kandidaturo, in sicer 'obnoviti dušo naroda'. Iz sveta se sicer že vrstijo čestitke s strani svetovnih voditeljev.

image_alt
Slovenski odzivi: Velik dan


18.04 Biden: Globoko v srcu Amerike bije demokracija

Demokratski prvak pa je sporočil svojo počaščenost ob zaupanju, ki ga njemu in izvoljeni podpredsednici Kamali Harris podelili Američani. Kljub volilnim oviram brez primere je volilo rekordno število Američanov in po njegovih besedah dokazalo, da demokracija bije globoko v srcu Amerike. »Po koncu predsedniške tekme moramo ostro retoriko pustiti za seboj in stopiti
skupaj.« Delo pred nami bo težko, je ocenil Biden, a tudi obljubil, da bo predsednik vseh Američanov, pa naj so volili zanj ali ne. »Ohranil bom zaupanje, ki ste mi ga podelili!«

Veselje demokratskih privržencev ob Bidnovi zmagi. FOTO: Caitlin Ochs/Reuters
Veselje demokratskih privržencev ob Bidnovi zmagi. FOTO: Caitlin Ochs/Reuters


17.56 Trumpov štab: Tekme še ni konec

Bidna so za 46. predsednika ZDA razglasili tudi pri konservativni televizijski postaji Fox News, pri Trumpovi predsedniški kampanji pa v njegovem imenu sporočajo, da ni še nič odločeno in da je tekma še daleč od konca. Republikanski predsednik je šokiran, da Bidnova kampanja zavrača preverjanje ilegalnih glasovnic: »Ne bom miroval, dokler Američani ne bodo dobili poštenih volitev, ki si jih zaslužijo in jih zahteva demokracija!«

17.49 Trumpovi odvetniki za danes napovedali tiskovno konferenco

»Zmagal sem na volitvah, z veliko glasovi!« že prej ni soglašal Trump, kakor tudi ni soglašal s preštevanjem glasov. Njegovi odvetniki za danes napovedujejo tiskovno konferenco v Filadelfiji, kjer naj bi predstavili svoje zahteve po ponovnih preštevanjih in izločitvah nekaterih glasovnic po pošti. Trump predvideva, da gre za deset tisoče nezakonitih glasovnic ter trdi, da republikanski opazovalci marsikje niso smeli opazovati preštevanja glasov.

»Nismo še pri končni razglasitvi zmage, a je ta sodeč po številkah jasna,« je Joe Biden izjavil v Wilmingtonu v Delawareju. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
»Nismo še pri končni razglasitvi zmage, a je ta sodeč po številkah jasna,« je Joe Biden izjavil v Wilmingtonu v Delawareju. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


17.42 Biden z več kot 73 milijoni direktnih glasov dobil zgodovinsko rekordno podporo volivcev

Pri AP navajajo, da je Biden poleg Pensilvanije pridobil večino glasov tudi v Wisconsinu, Michiganu in Arizoni, kjer je leta 2016 zmagal sedanji republikanski predsednik Donald Trump in čeprav je njegova kampanja vložila številne tožbe, po njihovem prepričanju te ne bodo preprečile demorkatove zmage. Navajajo tudi, da je Biden z več kot 73 milijoni direktnih glasov dobil zgodovinsko rekordno podporo volivcev – ter skoraj štiri milijone več od Trumpa.

image_alt
Kakšne so programske usmeritve Joeja Bidna


17.29 Biden je novi ameriški predsednik

Joseph R. Biden je izvoljen za 46. predsednika ZDA, so sklenili pri tiskovni agenciji Associated Press ter televizijskih družbah CNN in NBC. Po svojih projekcijah iz Pensilvanije sklepajo, da je demokratski predsedniški kandidat zmagal tudi v ključni zvezni državi ter s tem pridobil več kot 270 elektorskih glasov, potrebnih za selitev v Belo hišo. Poudarjajo tudi, da bo prva temnopolta Američanka podpredsednica ZDA. B.K.

Joe Bifen in Kamala Harris. FOTO: Olivier Douliery/AFP
Joe Bifen in Kamala Harris. FOTO: Olivier Douliery/AFP


16.48 Raper Kanye West s skromno podporo na predsedniških volitvah

Ameriški raper Kanye West, ki je na nedavnih volitvah v ZDA prvič kandidiral za predsednika države, je prejel samo 60.000 glasov od oddanih okoli 160 milijonov, poroča britanski BBC. West je bil na glasovnicah v samo 12 zveznih državah, saj je v ostalih zamudil s prijavo. Druga neodvisna kandidatka, liberalka Jo Jorgensen, je bila veliko bolj uspešna z več kot 1,5 milijona glasov. Zavzema se majhno vlado in svoboščine posameznikov. A Kanye West, ki je poraz priznal, še ni vrgel puške v koruzo. Ta teden je tvitil »Kanye 2024« in s tem nakazal morebitno novo kandidaturo v prihodnosti. STA

16.14 Zvezna volilna komisija: Dokazov o goljufijah ni

Ellen Weintraubm, uradnica iz zvezne volilne komisije je dejala, da si želi, da Američani vedo, da v resnici ni nobenih dokazov o prevarah pri letošnjih volitvah. »Državni in lokalni uradniki in drugi delavci, ki pomagajo pri volitvah, so se okrepili in pristopili k zadevi. Pritožb o samem poteku volitev je bilo zelo malo,« je zjutraj po lokalnem času povedala uradnica. Dodala je, da je bilo vsaj med njimi zelo malo utemeljenih pritožb in da ni dokazov o kakršni koli prevari volivcev oziroma dokazov o oddaji nezakonitih glasov.

Iz Pensilvanije so med tem sporočili, da lahko več rezultatov in preštetih glasovnic pričakujejo danes, vendar točnega časa niso navedli. Mestni komisar je ob valu pritiskov za čimprejšnje rezultate dejal, da morajo biti pri štetju natančni in da so tudi sam želi, da bi bilo vsega čim prej konec. 

15.59 V Pensilvaniji štetje upočasnjujejo nekatere problematične glasovnice

Po tem ko je Biden sinoči napovedal zmago, so iz Pensilvanije, ki zaradi 20 elektorskih glasov velja za odločilno v predsedniški bitki, sporočili, da štetje glasov otežujejo nekatere 'otročje' oziroma problematične glasovnice, ki zahtevajo dodatno pozornost in natančnejši pregled. Gre za okoli 20.000 tovrstnih glasovnic, ponoči je 60 ljudi te glasovnice pripravljajo za pregled, navaja CNN. Gre za glasovnice, ki imajo določene pomanjkljivosti: denimo manjkajoči podpis ali napačen datum. Te glasovnice morajo zato pregledati, nato pa se mora tričlanska komisija odločiti, ali bodo glasovi upoštevani.

image_alt
Joe Biden: »Zmagali bomo v tej tekmi!«


14.20 V ključnih državah nadaljujejo s štetjem glasov

V ZDA v jutranjih urah po tamkajšnjem času nadaljujejo s štetjem glasov v ključnih državah, odločilnih za razplet tokratnih ameriških predsedniških volitev. To so Arizona, Georgia, Nevada in Pensilvanija. Ameriški mediji še vedno poročajo, da v vseh štirih vodi Joe Biden.

V najodločilnejši Pensilvaniji je imel, denimo, po doslej znanih podatkih po poročanju CNN po 96 odstotkih preštetih glasov prednost 28.833 glasov. V Nevadi je po 93 odstotkih vodil za 22.657 glasov, v Arizoni po 95 odstotkih za 29.861 glasov in v Georgii po 99 odstotkih za 7.248.

image_alt
Zmagovalec ameriške predsedniške tekme


8.37 Odločitev o obeh senatnih tekmah v Georgii bo znana šele januarja

Volivci ameriške zvezne države Georgia bodo morali januarja znova na volišča, saj sta bila izida obeh tekem za zvezni senat v prvem krogu preveč izenačena in potreben bo drugi krog volitev, piše STA. Tekmi v Georgii bosta odločali o tem, ali bodo imeli večino v senatu naslednji dve leti demokrati ali republikanci.

Republikanski senator David Perdue je imel do petka zvečer minimalno prednost pred demokratskim izzivalcem Jonom Ossoffom, republikanka Kelly Loeffler pa pred demokratom Raphaelom Warnockom. Zakon Georgie določa drugi krog volitev, če noben od kandidatov ne preseže praga 50 odstotkov glasov. Če zmagajo Biden in oba demokrata v Georgii, potem bo v senatu 50 demokratov in 50 republikancev, odločilni glas za večino pa bo prispevala podpredsednica ZDA Kamala Harris. Če zmaga Trump, pa podpredsednik Mike Pence.

8.01 V ZDA med čakanjem na razplet predsedniških volitev zabeležili rekord okužb

Na območju ZDA so po podatkih Johns Hopkins University v zadnjih 24 urah evidentirali 127.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je nov dnevni rekord. ZDA ostajajo najbolj prizadeta država v pandemiji na svetu, umrlo je že 236,000 obolelih s covidom-19.

Nekateri v New Yorku že slavijo konec dobe Donalda Trumpa, čeprav do končne odločitve in razglasitve zmagovalca še ni prišlo. FOTO: Kena Betancur/AFP
Nekateri v New Yorku že slavijo konec dobe Donalda Trumpa, čeprav do končne odločitve in razglasitve zmagovalca še ni prišlo. FOTO: Kena Betancur/AFP


8.00 Vodja osebja v Beli hiši pozitiven na testiranju za novi koronavirus

Mediji poročajo, da je med pozitivnimi na testiranju za okužbo z novim koronavirusom tudi Mark Meadows, vodja osebja v Beli hiši.

6.52 Biden vodi v vseh ključnih zveznih državah, kjer še štejejo glasovnice

Predsedniški kandidat demokratov Joe Biden po poročanju CNN še vedno vodi v Pensilvaniji, kjer zmaga kandidatu prinaša 20 elektorskih glasov. Že zmaga v tej državi bi mu odprla vrata Bele hiše, a po poročanju tega medija vodi tudi v Georgii, Nevadi in Arizoni. Biden ima sicer še vedno  253 elektorskih glasov, Donald Trump pa 213. 

Trump bi moral za zmago osvojiti Pensilvanijo in še tri države, kar pa ni verjetno, saj trenutno vodi le v Severni Karolini. Biden je do petka zvečer svojo prednost v Pensilvaniji povečal na skoraj 29.000 glasov, vendar pa bo treba prešteti še skupaj okrog 200.000 glasovnic.

6.24 Joe Biden: »Nismo še pri končni razglasitvi zmage, a je ta sodeč po številkah jasna«

Biden je sodeč po projekcijah in najnovejših podatkih ob štetju volilnih glasovnic na pragu Bele hiše, kar mu je prinesel preobrat v vodstvu v ključnih ameriških zveznih državah, kjer štetje še poteka. Predvsem Pensilvaniji, ki prinaša 20 elektorskih glasov. »To tekmo bomo z nacijo, ki je z nami, zmagali z jasno večino,« je bil Biden prepričan v govoru, s katerim se je odzval na objavo najnovejših podatkov.

»Nismo še pri končni razglasitvi zmage, a je ta sodeč po številkah jasna,« je še povedal v Wilmingtonu v Delawareju. »Samo poglejte, kaj se je zgodilo od včerajšnjega dne. Zaostajali smo v Georgii, zdaj vodimo in bomo v tej državi zmagali. Pred štiriindvajsetimi urami smo zaostajali v Pensilvaniji, zdaj bomo zmagali. Zmagali bomo v Arizoni, zmagujemo v Nevadi in pravzaprav se je naše vodstvo v Nevadi ravno podvojilo. Smo na poti k več kot 300 elektorskim glasom,« je še dodal. Spomnimo, prestop praga Bele hiše omogoča osvojitev 270 elektorskih glasov.

image_alt
Joe Biden: »Zmagali bomo v tej tekmi!«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine