Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janez Janša podvomil v zmagovalca ameriških volitev

Vidni slovenski politiki so se že odzvali na razplet ameriških predsedniških volitev.
Premier Janez Janša. FOTO: Reuters
Premier Janez Janša. FOTO: Reuters
Ka. M.
7. 11. 2020 | 19:20
7. 11. 2020 | 20:07
4:09
Medtem ko so drugi vidni slovenski in tuji politiki kandidatu Demokratske stranke Joeju Bidnu že čestitali za zmago na predsedniških volitvah v ZDA, je slovenski premier Janez Janša na twitteju zapisal, da so osrednji mediji Bidna razglasili za zmagovalca, čeprav so v zveznih državah s tesnim izidom vložene pritožbe. »Čestitke z vseh strani. Vladavina prava pa to,« je dodal.



Janez Janša je v sredo na twitterju (preuranjeno) izrazil prepričanje, da bo Donald Trump ponovno zmagal na predsedniških volitvah. Janša sicer ameriških volitev na družbenem omrežju ni komentiral le v sredo, temveč tudi včeraj, ko je ob poročanju televizije Fox o domnevnih nepravilnostih pri štetju glasov zapisal: »Mislili smo, da kaj takega ni mogoče v ZDA. Neverjetno.«


Predsednik RS čestital Bidnu 


Bidnu je na twitterju čestital predsednik RS Borut Pahor. Pri tem je spomnil na uradni pogovor v Beli hiši leta 2011, ko je Biden služboval kot ameriški podpredsednik, in na Bidnovo udeležbo na konferenci vrha voditeljev pobude Brdo-Brijuni Process leta 2015, katerega sovoditelj je Pahor. Kar zadeva prihodnost, je izrazil željo, da Slovenija in ZDA ostaneta »prijateljski državi in trdni zaveznici«.

image_alt
Slovenski odzivi: Velik dan


Obrambni minister in vodja stranke NSi Matej Tonin je ob čestitki kandidatu Demokratske stranke za izvolitev na funkcijo predsednika izrazil upanje, da bo »trdo delal za obnovo transatlantskih odnosov«, in zapisal, da se veseli obiska v ameriški prestolnici, ki bo namenjen krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA. S čestitko je pohitela tudi Ljudmila Novak (NSi). V njej je zapisala, da je čas za obnovitev zgodovinskih odnosov med ZDA in EU, ki bodo temeljili na skupnih vrednotah.

»Za ves svet je pomembno, da se stanje v ZDA umiri in stabilizira. Razdvojenost, še posebej agresivna, škodi vsem,« je v skrbi za stabilnost svetovnega gospodarstva na twitterju zapisal gospodarski minister Zdravko Počivalšek (SMC) in novemu predsedniku zaželel, da poveže razdeljeno državo. Oglasil se je tudi njegov strankarski kolega, predsednik DZ Igor Zorčič. Ob še neuradnem izidu je čestital Bidnu in izrazil željo, da »povolilni čas in prenos oblasti mineta v skladu z demokratično tradicijo ZDA.« 

image_alt
Kamala Harris prva (temnopolta) ameriška podpredsednica


Da je izvolitev Joeja Bidna in prve ženske podpredsednice Kamale Harris na čelo ZDA dobra novica za obvladovanje epidemije, demokratične procese in globalno politiko, je na twitterju zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar (Desus). 


Odzivi tudi iz opozicije


Vodja opozicijske stranke SAB Alenka Bratušek se na twitterju sprašuje, ali je premier Janša na svojem profilu že odblokiral Bidnovega svetovalca za zunanje zadeve Michaela Carpenterja, ali pa bomo mi tisti, ki bomo dobili blokado od ZDA. 

Izvolitve Joeja Bidna se je razveselila vodja Socialnih demokratov Tanja Fajon. »Zgodovinska udeležba na volitvah v ZDA je prinesla močnega in naprednega zaveznika,« je zapisala. Marjan Šarec (LMŠ) pa je zapisal, da verjame, da bo Biden »vodil politiko spoštovanja, sodelovanja in ustvarjanja pogojev za reševanje nakopičenih problemov.«

V stranki Levica so na facebooku in twitterju objavili fotografijo Donalda Trumpu po shodu v Tulsi junija letos, na kateri z razvezano kravato odhaja s prizorišča shoda. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine